BLOGIKirjoittelen täällä hyvinvoinnista erilaisista näkökulmista. Personal trainer ja liikuntajutut ovat olleet esillä ehkä enemmän, mutta teen myös töitä terveydenhuollon puolella ja tällä kertaa näkökulmaa sieltäpäin.

Tämän jutun tein aiemmin Tehy-lehden kirjoituskilpailuun ja ajattelin, että tällaista asiaa olisi hyvä myös käsitellä omassa blogissakin.Olen tehnyt noin 25-vuotisen työuran hammashoidon parissa hoitajana.

Työskennellyt sekä yksityis- että julkisella sektorilla useissa eri työpaikoissa.

Olen siis nähnyt hoitajan työssä paljon ja kohdannut haasteita, mutta myös onnistumisen hetkiä. Valmistuin "vanhalla hammashoitajan nimikkeellä" vuonna 1995.

Voisin sanoa olevani kokenut monenmoista tässä hoitajan työssä. Aina se ei ole ollut helppoa, mutta selviytyjän luonteellani olen päässyt aika pitkälle.


Viimeisin vakituinen työpaikkani on ollut vuodesta 2005 Kuopion kaupungilla hammashoitajana.

Pienen hetken kävin yksityisellä tuossa välissä haistelemassa onko " ruoho vihreämpää" aidan toisella puolella. Totesin ettei ollut...

Olen työskennellyt monenlaisten työparien kanssa. Tämä työhän on suurimmaksi osaksi pari/tiimityöskentelyä. Eli siis todella sosiaalinen työ. Ainoastaan suuhygienistit tekevät yksin töitä.

Hammashoidossa on myös erityisaloja ja osaamista. Usein se mielletään paikkaamiseksi, hampaiden poistoiksi ja tarkastusten tekemiseksi. Se on kuitenkin paljon paljon muutakin.

Toki olen tehnyt perustyötä pitkään ja saanut vankan kokemuksen myös sieltä.

Olin myös vuosia oikomishoidon puolella.

Aikoinaan tein yksityisellä korvalääkäri/hammaslääkäri vastaanotolla myöskin vastaanottovirkailijan töitä eli vastailin puhelimeen ja avustin tarvittaessa myöskin korvalääkäriä toimenpiteissä.

Yksityisellä työ on usein erilaista ja saatat joutua myös siivoamaan päivän päätteeksi huoneet ja taisinpa olla välillä lapsenvahtinakin.

Viimeiset vuodet olen työskennellyt protetiikan erikoishammaslääkärin kanssa ja teemme pääsääntöisesti proteeseja sekä purentakiskoja purentaongelmaisille ihmisille.

Stressiä on ilmassa sekä potilailla- että myöskin henkilökunnalla.

Itsellänikin on purentakisko ja tiedän, että monella meidän alallamme on kisko käytössä öisin.

Eli voisiko sanoa,että " puremme hammasta" usein😁.

Purentaongelmat ovat siis meille arkipäivää töissä ja pyrimme auttamaan ihmisiä rentouttamaan purentalihaksia. Jos kärsit usein niska-hartiaseudun kivuista ja heräät aamuisin päänsärkyyn tai kärsit oudoista korva oireista, saattaa sinulla olla tarve purentakiskolle.

Etsimme parhaita ratkaisuja hampaiden puutoksiin. Implantteja emme kuitenkaan kaupungilla tee.

Tämä työ on siis paljon perustyöstä poikkeavaa.

Työparini on myöskin kokenut " konkari" ja saamme usein kiitosta ihmisiltä, mikä tuntuu todella mukavalta. Moni kehuu työilmapiiriä rennoksi ja huumori kuuluukin meillä työpäiviin.

Ei tämäkään työ niin vakavaa ole, jos ei siitä tee sitä. Ei päiviä tarvitse aloittaa suu mutturassa.

Työparini arvostaa hoitajaansa, joka näkyy toimivana tiimityönä. Molemmat tekevät osansa ja homma toimii joutuisasti juurikin siksi.

Tämä työ on yhteistyötä ja jos hammaslääkäri ei osaa arvostaa hoitajaansa tai käyttää hyödyksi hoitajansa hyviä puolia, ei homma toimi parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Tämä työ ei ole yksintyöskentelyä.

Onneksi osa ihmisistä muistaa kiittää myös hoitajaa eikä pelkästään lääkäriä, sillä usein hoitajan osuus on näkymätöntä.

Ihmiset myöskin vaistoavat huonon fiiliksen töissä.

Jos ilmapiiri on kireä ja yhteistyö ei toimi, se näkyy kyllä ulospäin. On myös aika raskasta päivästä toiseen astua sellaiseen työhuoneeseen, jossa et uskalla kunnolla " hengittää".

Minusta on tosi tärkeää hymyillä ja tarjota ihmisille mukavampia hammaskokemuksia, kuin monella vuosien takaa on. Pelot ovat läsnä hyvin usein potilaiden astuessa huoneeseen, mutta usein he myös poistuvat paljon paremmalla mielellä pois.

Hoitaja voi vaikuttaa siihen miten hoitotoimenpiteet sujuvat ja myöskin ilmapiiriin huoneessa. Riippuu tietysti paljon myös työparien välisestä kemiasta miten ihminen aistii hoidon. Meidän on seurattava ihmisen reaktioita hoidossa tarkasti.

Huumori auttaa hyvin usein rentouttamaan ilmapiiriä. Suurimmalla osalla ihmisistä on kuitenkin jonkin sortin pelkoja hammashoitoa kohtaan. Harva tulee rennolla mielellä hoitoon.

On silti mahdollista kumota osa vanhoista peloista pois, jos saa uusia miellyttävämpiä kokemuksia ja kohtelua hoidossa.

Työssäjaksaminen on myös nykyään aika usein tapetilla ja hoitohenkilökuntakin on kovilla. Työn haasteet ovat kasvaneet vuosien myötä.

Varsinkin viimeisinä aikoina koronan takia on oltu tiukemmalla kuin koskaan. Uusia asioita tulee päivittäin, joihin pitäisi sopeutua hetkessä.

Joissain paikoissa kuormitetaan liikaa, koska työntekijöitä ei ole riittävästi.

Pidin itse pienen luennon hammashoitajille työssäjaksamisesta. Tämä aihe on tärkeä ja olisi tärkeää kuunnella omaa jaksamistaan. Hoitajienkin olisi hyvä muistaa huolehtia itsestään.

Pitkät staattiset työskentelyasennot, kuormittavat ihmissuhteet tai työparit ja pitkät työpäivät verottavat jaksamista. Jatkuva kiire ja paineet töissä stressaavat. Kelloa katsomme aika monta kertaa päivässä. Itse emme voi vaikuttaa työhön juurikaan.


Siksipä en itse mielellään vapailla luo liian tiukkia aikatauluja, koska arki on tarkkaan kellotettua. Potilaat saattavat vaihtua välillä 15 minuutin välein ja siinä välissä annetaan uusia aikoja ja siivoillaan huone seuraavaa potilasta varten. Meillä on todellakin minuuttiaikataulu!

Joskus jos aikataulu pettää ja ollaan myöhässä, on sekin stressaavaa, mutta on vain ajateltava, että teemme parhaamme ja koitamme ottaa kiinni aikataulua.

Joskus asiakkaat valittavat aikatauluista, mutta harvoin meillä joutuu odottelemaan tuntitolkulla, kuten ehkä sairaalassa joskus käy. Hoitajien pitäisi tosiaankin kiinnittää huomiota enemmän omaan jaksamiseensa. Menemme usein autopilotilla ja teemme asioita automaationa miettimättä asiaa sen enempää. Taukoihin emme voi aina itse vaikuttaa ja hammaslääkäri määrittelee työtahdin huoneessa.

Kiire on käsinkosketeltavissa oleva asia jokaikinen päivä. Jo aamusta mietimme miten joudumme töihin ajoissa, koska kirjautuminen on sähköistä ja on oltava minuutilleen töissä. Sähköiset laskurit laskevat työaikamme.

Ei ihme, että nykyään puhutaan uupumisesta ja työn tuomista haasteista.

Meidän pitäisi miettiä valintojamme ja päätöksiämme. Teemme niitä aika monta kertaa päivässä tiedostamattamme. Pienilläkin asioilla on iso merkitys pitkässä juoksussa.

Se valitsetko aamusta jo huonon "asenteen" töissä, voi määritellä koko päivän fiiliksen.

Sekin valitsetko täysjyvätuotteen vehnän sijaan merkitsee pidemmällä aikavälillä paljon. Tai menetkö nukkumaan klo: 24 vai klo:22!

Entä jos et itse voi hyvin, miten muut ympärilläsi voivat?

Koin itse haasteita työssä jaksamisessa 30-40- ikävuoden kieppeillä ja sairastuin kilpirauhasen vajaatoimintaan. Elin elämäni ruuhkavuosia ja jaksaminen oli koetuksilla. Väsymys painoi usein ja ei vähiten siksi, että hammashoitajan työ on ergonomisesti, mutta myös välillä psyykkisesti kuormittavaa.

Joudumme sopeutumaan monenlaisiin tilanteisiin, ihmisiin ja aikatauluihin riippumatta siitä millainen päiväsi on ollut. On epäammatillista kiukutella töissä, jos kotona asiat eivät ole sujuneet mieluisasti. On osattava erotella työ ja vapaa-aika.

Työn ja perheen sovittelu oli vaikeaa ja omat harrastukset vähissä. Itse koin, että haasteet aikatauluihin kasvoivat vuosien mittaan ja työn kuormittavuus myös sen myötä.

Läheisten ja esimiehenkin tuki olisi todella tärkeää tilanteissa, joissa koemme haasteita.

Pitkäaikainen stressi sairastuttaa ihmisen.

Hoitajan työssä on kuitenkin hyvätkin puolensa. Tässä työssä edistetään terveyttä ja ollaan ihmisten kanssa tekemisissä.

Säännöllinen työaika ja päivätyö antoivat enemmän aikaa perheelle. Minulla ei ole iltatöitä ja illat jäävät vapaaksi muille jutuille. Loma-asioita osaa myös arvostaa. Saat palkan loma-ajalta ja lomarahat päälle. Palkka kehitys on kuitenkin huono.

Työkaverit ovat kuitenkin iso vahvuus, jota arvostan.

Itse olen myös sosiaalinen luonne, joten ihmisläheinen työ on minulle oikea vaihtoehto.

Sellainen, jossa saan oikeasti auttaa ihmistä voimaan paremmin.

Suun terveys on isossa roolissa kokonaisterveyden kannalta ja pidän työtä tärkeänä. Alalla olisi vielä paljon kehitettävää ja esille tuotavaa. Olisi hyvä nähdä näkökulmia perinteisistä toiminnoista poiketen. Hoitajilla on paljon vahvuuksia ja niiden hyödyksi käyttäminen on vielä vaatimatonta.

Aloin myös itse pohtia miten voisin parantaa omaa jaksamistani arjen keskellä ja hain vuosia sitten silloiseen Aslak kuntoukseen. Aslak kuntoutus oli työssäoleville ihmisille tarkoitettu jakso, jossa mietitään parempia keinoja työssäjaksamiseen ja haasteisiin, jotta voidaan säilyttää työkyky mahdollisimman pitkään. Nykyään tämäntyyppistä kuntoutusta on eri nimikkeellä.

Siellä koin valaistumisen hetkiä ja halusin lähteä tekemään uusia asioita terveyden eteen ja jaksamisen eteen. Minulle se oli käännekohta urallani.

Kouluttauduin vuonna 2017 personal traineriksi, koska halusin edistää terveyttä konkreettisesti itsenäisesti ja koin haluavani uusia haasteita omaan työhöni ja elämääni sekä itselleni vinkkejä arkeen. Hoitajana tunsin etten saa enää irti sitä mitä haluaisin työstäni ja olen luonteeltani sellainen, että tarvitsen uusia haasteita ja asioita elämääni.

Koin, että pitkä kokemus terveydenhuollossa antoi hyvät lähtökohdat myös työhön personal trainerina. Teen tätä työtä sivutoimisena hoitajan työni ohella.Olen saanut työskennellä eri-ikäisten ihmisten kanssa, mutta eniten lähellä sydäntä ovat juurikin +40-vuotiaat ihmiset. Tuo taitekohta on monelle se, jolloin aletaan pohtia mitä pitäisi tehdä, jotta pysytään toimintakykyisinä mahdollisimman pitkään. Silloin huomataan konkreettisesti ensimmäiset iän tuomat muutokset elimistössä.

Hoitajan- sekä personaltrainerin työ on ihmisläheistä ja pyrimme kuuntelemaan ihmisen tarpeita ja auttamaan arkea pienillä asioilla ja vinkeillä.

Hiukan eri näkökulmista, mutta ihminen on kuitenkin kokonaisuus ja haluan ajatella, että jokaisella osasella on merkityksensä kokonaisuudessa ja siinä miten voit voida mahdollisimman hyvin arjessa.

Ihmisiä tulisi kannustaa enemmän löytämään omat vahvuutensa ja myöskin huolehtimaan itsestään. Hoitoala on naisvaltaista ja naiset ovat usein kovilla jo perheen asioiden järjestelyissä. Naisilla on tapana jättää omat tarpeensa usein viimeiseksi ja stressiä riittää.

Jos haluat jaksaa työelämässä mahdollisimman pitkään, on pakko tehdä asioita sen eteen.

Mikään ei muutu, jos mikään ei muutu.

Arjen pieniä päätöksiä, miten voimme valita paremman vaihtoehdon!

Täytyy myös opetella hiljentämään tahtia ja kuuntelemaan itseään.

Voisimme olla joskus myös hiukan itsekkäitä. On opittava sanomaan EI välillä.


Löysin itsestänikin uuden paremman hoitajan vuosien jälkeen ja koen erilaista vahvuutta elämässä.

Voin tällä hetkellä paremmin kuin vuosiin. Tajusin sen, miten iso vaikutus sillä on miten itse voit. Täytyy tehdä asioita toisin kuin aiemmin ja kuunnella oma sisintään siitä mikä juuri minulle on hyvästä.

Nyt voin auttaa muitakin voimaan paremmin, koska olen itse esimerkkinä siitä, että ikä ei ole este tehdä asioita. Olen käynyt pitkän tien hyvinvoinnin eteen ja edelleen jokaikinen päivä täytyy tehdä oikeita tekoja, jotta jaksaa arjessa. Mieli on isoimmassa roolissa.

On tosi tärkeää pyrkiä muuttamaan ehkäpä jo huonoiksi todettuja ajatusmalleja.


Hyvinvointi on monen asian summa. Arjessa moni asia vaikuttaa päiviemme kulkuun. Puhutaan fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista. Kaikki nuo osaset vaikuttavat siihen kuinka voimme.

Oma ohjeeni on, että et voi auttaa ketään, joka ei halua apua.

On tärkeintä huolehtia omasta hyvinvoinnistaan, niin muutkin ympärillä voivat paremmin.


Moni mieltää, että kun alkaa ikääntyä on pakko hyväksyä myöskin sairastelut ja kivut.

Toimintakyvyn menetys voi olla erittäin ikävä yllätys. Elämä tuo haasteita ja jokaisessa tilanteessa et voi itse päättää kuinka asiat menevät. Ainoastaan asenteeseesi voit vaikuttaa itse ja kuinka suhtaudut elämään.

Ikää tulee jokaiselle. Ei pidä kuvitella olevansa erityisasemassa sen suhteen. Vuodet vierivät ja kello tikittää.

Omilla valinnoilla voit ainakin osittain vaikuttaa elämääsi. Minullakin ikää on 46-vuotta, mutta ei tunnu yhtään siltä🙂💯

Ja jos mietit kuinka pitkään meidän pitäisi jaksaa työelämässä, niin milloinkaan ei ole myöhäistä muuttaa suuntaa elämässään. Voit tehdä erilaisia valintoja.Tätä blogia varten tein taas uuden haastattelun ja nyt sain haastatella mukavaa ja sporttista Jesse Salmista.

Minua kiinnostaa jutella erilaisten ihmisten kanssa ja kuulla näkemyksiä erilaisista asioita ja myöskin urheilulajeista. Siinä oppii aina itsekin uutta.

Minä tunnen Jessen muutaman vuoden takaa Fitline lisäravinteiden tiimoilta, joita molemmat käytämme arjessamme. Olemme tavanneet erilaisissa tapahtumissa muutamia kertoja ja seuraan Jesseä somessa ja fanitan hänen sporttista elämäntyyliään. Jesse löytyy instasta nimimerkillä @jesses_wellness_lifestyle.

On ollut mahtavaa seurata millaisia haasteita hän on ylittänyt ja millaisiin suorituksiin yltänyt.


Jessellä on eräs mielenkiintoinen harrastus ultrapolkujuoksu, josta kuulen myös mielellään lisää. Virallisesti määritellään, että kaikki yli maratonin mittaiset juoksukilpailut ovat ultrajuoksua. Maraton on 42 kilometriä ja 195 metriä pitkä matka.

Ultrajuoksun suosituin muoto on tällä hetkellä ylivoimaisesti ultrapolkujuoksu. Kun maratoneilla on tyypillisesti huoltopiste vähintään 5km välein, voi ultrapolkujuoksuissa huoltopisteiden väli olla helposti yli 30 kilometriäkin.

Tämä on minullekin mielenkiintoinen matka tähän maailmaan.

KUKA ON JESSE?
Jesse on 36- vuotias Porissa asuva OMT fysioterapeutti.

Ortopedinen Manuaalinen Terapia (OMT) on fysioterapian erikoisala, jolla hoidetaan tuki- ja liikuntaelinten (TULE) ongelmia sekä sairauksia. Siinä keskitytään ihmisen fyysisen toimintakyvyn arviointiin, hermo, lihas- ja nivelrakenteiden tutkimiseen ja terapiaan sekä toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn.


Hänellä on kaksi lasta. 7-vuotias tyttö ja 5-vuotias poika. Liikunta on Jesselle elämäntapa ja se näkyy elämässä. Lapsetkin ovat usein mukana lenkkipoluilla ja harrastuksissa. Jesseä näkee harvoin ilman hymyä liikkeellä.

Hänestä huokuu ihmisystävällisyys ja rauhallisuus. Lenkkipolulta loistaa hyvä mieli. Ultrapolkujuoksijat mielletään usein henkisesti vahvoiksi ja tyyneys on läsnä. Tämä näkyy ja kuuluu Jessestäkin.

Jopa tällainen " duracell" kuin minä rauhoittuu tätä miestä kuunnellessaan.

Harrastuksina löytyy kuinka ollakaan liikuntaan liittyviä asioita, kuten tärkeimpänä ultrapolkujuoksu, hiihto ja kuntosali. Toki myös rauhallisemmat jutut, kuten lukeminen ja podcastien kuunteleminen kuuluvat elämään.

Jesse on myös pitänyt aiemmin itse crosscore tunteja. Näissä treeneissä roikutaan " narujen" varassa ja tehdään lihaskuntoa oman kehon painolla. Tehokasta ja toiminnallista harjoittelua. TRX narut taitavat olla itseasiassa vähän sama juttu ja niitä olen itse kokeillut. Se vaikutti ainakin tosi tehokkaalle.

KUVA: Jere Alen
JUOKSU VEI HAASTEISIIN
Aikoinaan toukokuussa vuonna 2017 Jesse lähti OMT koulutusporukan kanssa pohjoiseen pitkän viikonlopun viettoon ja aiemmin heitettiin vähän vitsillä, että josko juostaisiin lyhin matka NUTS karhunkierroksella ( joka oli noin 34km).

Hän oli aloittanut harjoittelemaan juoksua tavoitteellisemmin tammikuussa 2017 ja siinäpä kävikin sitten niin, että Rukalla tuli juostua se 34km. Se sytytti kipinän ja juoksu vei mennessään.

Matkat pitenivät pikku hiljaa ja harjoittelua tuli lisää.


Haasteitta ei kuitenkaan ole selvitty tälläkään matkalla ja vaikka kehitystä tapahtui tasaisesti, niin nilkkavamma varjosti helmikuussa 2020 vähän aikaa elämää. Itse kuntouttamalla jalka saatiin kuitenkin kuntoon.

Heinäkuussa 2020 Ylläksellä tapahtui tankkaus virhe 160km kisassa nesteytyksen kanssa ja kisa jäi kesken 80km:n kohdalla.

"By the way : Minusta sekin on jo huima saavutus! "

Itselleni pidemmät matkat ovat haasteellisia. En ole koskaan tykännyt pitkistä juoksuista, mutta eihän sitä koskaan tiedä mihin sitä itsensä vielä vie, kun tarpeeksi yllytetään.

Isoin onnistuminen Jesselle tuli kuitenkin Kolilla lokakuussa 2020, jolloin hän juoksi 130km ja aikaa siihen meni 28 tuntia. Ajan olisi saanut tiukemmaksikin, mutta kaverin kanssa juostessa oli tärkeämpää seura yön pimeinä tunteina. He päättivät juosta yhdessä maaliin asti.
MITEN VALMISTAUTUA ENNEN KISAA?
Kysyin vinkkejä kuinka valmistaudutaan ennen kisoja?

Treenejä tietenkin kevennetään jonkun verran ja panostetaan nukkumiseen ja palautumiseen. Unet ovat tärkeässä roolissa ja niiden on hyvä olla palauttavat ja riittävän pitkät.

LPG hoito on myös hyvä juttu ennen ja jälkeen kisojen.

LPG on monipuolinen hoitomuoto, jolla osana fysioterapiaa voidaan hoitaa erilaisia kudosongelmia. Patentoitu imu-rullausjärjestelmä käsittelee mekaanisesti eri kudoksia syvemmältä kuin mitä perinteisin menetelmin tehtävillä käsittelyillä pystytään tekemään. Hoitolaitteen alipaine yhdistettynä mekaanisten rullien muokkaavaan käsittelyyn stimuloi sidekudosta ja parantaa neste- ja verenkiertoa sekä muokkaa lihas-, iho- ja sidekudosta. LPG on miellyttävän tuntuista ja sen avulla voidaan edistää vammojen paranemisprosessia ja nopeuttaa harjoittelusta palautumista.

LPG-terapiaa voidaan käyttää myös urheilufysioterapiassa kilpailusuoritusten ja kovan harjoittelun yhteydessä urheilusuoritukseen valmistavana, palauttavana tai urheilijaa kuntouttavana hoitona. LPG-hoito vähentää jäykkyyttä nivelten ympärillä. Se venyttää ja mobilisoi lihaskalvoja ja lihaksia kivuttomasti. Hoitaa tehokkaasti lihaskipuja rasituksen jälkeen, maitohappojen poistuminen on jopa kuusi kertaa nopeampaa. Tätä täytyy joskus testata vai mitä?


Jesse syö myös huoletta pizzaa päivää ennen juoksua. Samoin esimerkiksi vesimeloni on hyvä nesteyttäjä. Kuulostaa hyvältä vai mitä?

Kokonaisuus on hyvä olla kasassa, jotta keho on parhaimmassa kunnossa kohtaamaan haasteet. Mieli sekä fyysinen kunto kohdillaan.


Juoksun aikana on hyvä olla riittävä määrä nesteitä mukana, koska tankkauspisteet voivat olla aika harvassa. Jessellä on käytössä Fitlinen Fitnessdrinkki, jota kuluu useampi litra pitkien matkojen aikana. Jesse vannoo sen nimeen. Samoin on oltava kivennäisaineita ja mineraaleja, joita menetetään juoksun aikana paljon, joten niitä on aina Restoraten muodossa valmiina mukana. Siihen sekaan lorautetaan kunnolla verenkiertoa edistävää Activizea. Restorate vaikuttaa myös palautumiseen merkittävästi ja unien laatuun.
PALAUTUMINEN
Nukkuminen on ensiarvoisen tärkeää ja yleisesti ottaen Jesse nukkuukin hyvin. Pitkät matkat kuitenkin käyvät hermoston päälle ja vaikka fyysinen palautuminen tapahtuu kohtuu nopeasti, menee hermoston palautumiseen huomattavasti pidempi aika. Pitkien ultramatkojen jälkeen voi hermoston palautuminen kestää jopa kuukauden verran ja silloin on muistettava pitää treenit riittävän kevyenä ja annettava kehon palautua kunnolla. Mentaalisesti tuollaiset matkat ovat kovia " rääkkejä" keholle.


Ruokailu on myöskin tärkeää ja Jesse syökin monipuolisesti pääosin vaaleita lihoja ja kaloja sekä kasviksia. Itsetekemä probiootti jogurtti kuuluu aamuihin ja viljoista kaura on eniten käytössä. Fitline ravintolisät ovat myös tärkeitä ja niistä Jessellä on laaja arsenaali käytössä, kuten itsellänikin. Ne täydentävät ruokailua ja paikkaavat kehon haasteet, joita varsinkin suuri määrä liikuntaa tuo. Tuotteet ovat toimivia ja tehokkaita.
MITÄ NEUVOJA ALOITTELEVALLE JUOKSIJALLE?
Halusin vinkkejä aloittelevalle juoksijalle :

" Rohkeasti vain polkuja juoksemaan ja hakeudu polkujuoksuseurojen pariin."

Alalla on paljon harrastajia ja kannattaakin kysellä oman alueensa harrastajista ja lyöttäytyä yhteen. Saat sieltä vinkkejä ja uusia kavereitakin.

Jos jotakin varuste hankintaa mietit, niin satsaa kenkiin ja kunnon sukkiin. Gore-tex kenkä ei ole suositeltava, koska jos kenkä kastuu, jää vesi "lillumaan" kengän sisälle ja aiheuttaa hankaumia. Samoin sukilla on merkitystä eli satsaa merinovillasekoite sukkiin. Merinovilla toimii kosteanakin eikä aiheuta niin helposti hankaumia. Hyvin usein kengät saattavat kastua pitkillä matkoilla ja noilla asioilla on iso merkitys, jotta pystyt jatkamaan matkaa.

Juoksuliivi on myös hyvä olla, johon saa juomapulloja, samoin juoksuvyö.

Sitten vain polkuja tallaamaan rohkeasti!MOTTO: "nauti elämästä, se on ainoa hyvä syy elää! "

Murheitahan meillä riittää, jos niitä alamme märehtiä, niin niitä kyllä riittää loputtomiin.

Jesselläkin on ollut haasteensa koronan vuoksi. Yrittäjän elämä ei ole ollut helppoa. Silti positiivinen asenne vie eteenpäin.

Kiitos Jesse haastattelusta. Nenä kohti uusia haasteita.

KUVA: Annakaisa Virtanen

Ikä tuo jokaiselle omat haasteensa pikku hiljaa.

Joillekin aiemmin ja joillekin myöhemmin.

Nivelet- ja lihakset alkavat oireilla, pikku kolotuksia jokapuolella, iho oireilee ja kuivuu, rasvaa alkaa kertyä enemmän vääriin paikkoihin, uni on katkonaista, selluliittia tulee enemmän, vatsa oirehtii, on ärtyisyyttä ja enää ei palauduta mistään valvomisista kunnolla moneen päivään.

Kuulostaako tutulle?

Jokainen, jolla alkaa olla mittarissa +40 tai enemmänkin kokee taatusti joitakin noista oireista.

Elimistössä tapahtuu muutoksia hormoneissa ja paranemisprosessit eivät toimi yhtä nopeaan tahtiin kuin ennen.


Kollageeni alkaa hävitä +35 ikävuoden jälkeen. Kollageeniahan on sidekudoksissa, jänteissä ja melkeinpä kaikkialla rakenteissa kehossa. Sillä on siis iso merkitys. Näkyvimmin sen menetys näkyy ihossa, hiuksissa ja kynsissä, mutta kaikki asiat eivät näy päällepäin.

Kuulee väittelyä siitä vaikuttavatko kollageeni valmisteet oikeasti ja saako niillä apua. Valmisteissa on eroja ja itse uskon, että kyllä jotakin apua aivan varmasti saat. Valmisteen pitää vain olla hyvä ja laadukas.Ei kannata silti luovuttaa ja lyödä hanskoja tiskiin jos välillä kolottaa jonnekin.

On parempi, että teet asioita vaikka vähän eritavalla kuin ennen.

On pahempi, jos jäät vain kotiin makaamaan ja surkuttelet oloasi.

Tuskailet vatsamakkaroidesi kanssa tai päätät ettei mitään väliä millään ja syöt ihan mitä sattuu.

Lihasten säilyttämisen eteen on tehtävä töitä. Kuten muutenkin oman terveytesi kanssa.

Jos lihakset surkastuvat, et polta energiaa enää yhtä paljon ja rasvamassaa alkaa tulla tilalle.

Mikään ei tule ilmaisena ja helposti. Ei yhtään mikään.

Joudut näkemään vaivaa itsesi eteen, mutta onko se niin huono asia ajatella oma jaksamistaan?

Kyse ei ole pelkästään ulkonäöllisistä asioita vaan kaikista tärkeintä on se miten voit.


Autokin kaipaa huoltoa välillä, joten mitäpä veikkaat itsesi kohdalla? Vai oletko mielestäsi niin loppuunajettu, että joudat jo romuttamolle? Toivottavasti et kuitenkaan ajattele noin.

Itsesäälissä pyöriskely ei auta ketään.

Jokainen eletty päivä on meille iso asia ja siitä on oltava kiitollinen. Se kun ei ole itsestäänselvyys, että hengität tai sydämesi lyö. Ole siitä kiitollinen vaikka joskus tuntuisikin ettet ole parhaimmillasi tai ettet löydä asioita, joista olla iloinen.

Mielellä on iso vaikutus asioihin. Jos mieli on maassa, hae apua ja juttele jonkun kanssa. Mielen voimaa ei turhaan arvosteta. Esimerkki siitä ovat lääkäreiden ennusteet, joissa ei luvata paranemista tai annetaan huonot ennusteet toipumiseen jostakin vaivasta. Sitten kuitenkin käy toisin ja ihmetellään miten se olikaan mahdollista.

Jos jäät siihen uskomukseen etkä edes uskalla ajatella toisin, on hyvin todennäköistä että koet kivut ja paranemisen toivottomana.

On kuitenkin useita esimerkkejä siitä, että asiat eivät aina mene lääkäreiden ennusteen mukaan. Minullekin sanottiin syksyllä etten luultavasti pääse kuukautiskivuistani sillä operaatiolla, joka minulle tehtiin. Toisin kuitenkin kävi ja en juuri kärsi kuukautiskivuista enää. Oloni on parempi kuin vuosiin.


Sitten yksinjäämisen pelko. Ikääntyessä sen pelko on iso. Tiedän ihmisiä, joilla ei ole lapsia eikä omaisiakaan, jotka kävisivät kylässä.

Yksinäisyys on surullista jos jää omien murheidensa kanssa yksin niiden keskelle. On liiankin paljon yksinäisiä ihmisiä. Jokainen meistä voi vaikuttaa siihen ettei jätetä ihmistä yksin.

Juuri sinä voit olla se henkilö, joka piristää jonkun muun päivää. Pienet teot tai sanat muuttavat jonkun elämää. Toivottavasti itsekin pystyisi siihen jonkun kohdalla.


Meidän pitäisi keskittyä välittämään enemmän aidosti ja olla läsnä hetkessä.

Asiat voivat muuttua yhdessä silmänräpäyksessä. Nautitaan siis niistä hetkistä kunnolla.

Jokainen vuosi on arvokas ja jos olet jo päässyt lähelle 50-vuoden ikää olet elänyt tosi pitkän elämän.

Toivottavasti olet osannut myös nauttia hetkistä sen varrella? Eikä mietitä menneitä vuosia vaan keskitytään tuleviin huippu vuosiin, joita on aivan varmasti tulossa!

Itsekin haluan ajatella, että olen vasta elämäni puolivälissä... vielä on ainakin puolet jäljellä, jos ei enemmänkin.


Iän myötä varsinkin naisten on vaikea hyväksyä muutoksia mitä meille tulee. Peilistä ei tuijotakaan enää se sama nainen.

Voit silti olla erittäin viehättävä ja seksikäs, jos niin haluat. Se ei ikää katso. Sitäpaitsi iän tuoma kokemus antaa enemmän itsevarmuutta. Miettikääpä vaikka Aira Samulinia?


Hormonaaliset muutokset vaikuttavat. Estrogeeniä ja testosteronia ei erity samalla tavoin.

On asioita joihin emme voi valitettavasti vaikuttaa itse. On osoitettu kuitenkin, että terveelliset elämäntavat vaikuttavat positiivisesti mm. vaihdevuosi oireisiin.

On tutkittu, että viimeistään ennen vaihdevuosi-ikää olisi hyvä tarttua elämäntapojen muuttamiseen, sillä jos sinulla on paljon rasvaa kehossa vaihdevuosi-iässä, niin valitettavasti se vaikuttaa negatiivisesti hormoneihin ja kun muutenkin lihasmassan säilyttäminen on hankalampaa, niin rasva vaikuttaa siihenkin huonontavasti.

Eli toisinsanoen jos olet vaihdevuosien tullessa runsaasti ylipainoinen, kärsit luultavimmin pahemmista vaihdevuosi oireista ja kehon koostumuksen muokkaaminen tulee olemaan vaikeampaa kuin hoikemmalla ihmisellä.

Se ei silti ole mahdotonta silloinkaan, vaan joudut vain tekemään enemmän töitä.

Ravinnon merkitys korostuu entisestään ja ne ravintolisät!

Ne ovat viimeistään silloin enemmän kuin tarpeen.


Olen kuunnellut vaihdevuosi-ikäisten naisten murheita ja ne kuulostavat kyllä aika rankoille. Varsinkin unien muuttuminen ja aamuyön heräilyt ovat rankkoja jos on aikaisia herätyksiä töihin. Mieli on ärtynyt ja ne hikiset " kuumat aallot"...

Yritetään silti myös itse vaikuttaa elämisen laatuun eikä narista.

Olisi hienoa jos ihmiset olisivat avoimempia asioihin ja kokeilemaan myös esimerkiksi hyviä lisäravinteita tukemaan ikääntymistä. Ravinnolla on vain niin iso merkitys! Muista, että tuotteissa on myös isoja eroja. Jos joku tuote ei ole toiminut, se ei tarkoita etteikö joku toinen voisi toimia. Joskus sen huomaaminen vaatii myös aikaa.


Olen itsekin huomannut iän myötä sen etteivät ehkä samat asiat tunnukaan enää hyvältä elimistössä kuin ennen tai huomaan niiden huonon vaikutuksen tehokkaammin.

Alkoholi on yksi sellainen asia. Sen vaikutukset, jopa aivan pienetkin annokset tuntuvat useita päiviä kehossa ja isoimman eron huomaan unen laatuun. Uni on paljon huonompaa eikä palauta samalla tavalla kuin jos nukut normaalit unet ilman alkoholia.

Ruokailuissa huomaa sen, että keho ei kuluta samalla tavalla kuin aiemmin. Saat kylläisen olon pienemmästäkin annoksesta. Jos syö tuhdisti ja runsaasti esim.punaista lihaa , se ei sula niin nopsaan ja olo voi olla aika tukala. Possun lihaa syön harvakseltaan juurikin tuon takia.

Lihasta en silti itse luovu, sillä tykkään kunnon pihveistä ja padoista. Täytyy vain täyttää lautanen järkevästi ja käyttää lisänä paljon hyviä kasviksia. Monipuoliset salaatit höystettynä esim.ylämaankarjan lihalla ovat suosikkejani. Oliiviöljy on suosikki öljyni. Rasvoja ei saa unohtaa iän myötä.


Ole avoin ja testaa asioita ennenkuin tyrmäät "mututuntumalla". Jos kuuntelet naapuria tai kummin kaimaa niin et voi tietä totuutta. Vain sinä itse tunnet parhaiten itsesi. Kaikki reagoimme eri tavoin asioihin, joten jos jäät kuuntelemaan jotakuta toista, et välttämättä saa apua itsellesi. Etsi siis itsellesi oma tie ja omat valinnat, joilla voit paremmin.


Sekin ihmetyttää, että ihmiset ovat valmiita maksamaan lääkkeistä vaikka kuinka paljon, mutta se ennalta ehkäisy esimerkiksi juurikin ravinnon ja liikunnan turvin koetaan liian kalliiksi eikä olla valmiita laittamaan siihen niin paljon rahaa.

Itse olisin valmis kokeilemaan erilaisia ratkaisuja, jos hakisin johonkin ongelmaan apua. Ja nimenomaan sellaista " terveempää" ratkaisua. Se raha maksaa itsensä takaisin ennemmin tai myöhemmin.


Joskus on myös vain ryhdistäydyttävä ja katsottava itseään peilistä. Ota kunnon katsaus itseesi ja ole rehellinen itsellesi. Älä syytä muita ja ota vastuu itsestäsi.

Oletko ajatellut itseäsi riittävästi? Oletko syönyt riittävän monipuolisesti? Liikutko sopivissa määrin? Lepäätkö tarpeeksi vai suoritatko edelleen koko ajan? Onko sinulla mielekkäitä harrastuksia elämässä? Millaista seksielämäsi on? Nautitko siitä?

Meillä on lukematon määrä selityksiä sille miksi emme tee jotakin.

Usein oma terveys jää lasten asioiden jalkoihin ja se pistetään odottamaan parempaa aikaa.

Yleensä kuitenkin lapset ovat jo isoja +40 iässä, joten olisi enemmän aikaa itselleen.

Vaatii vain itsekuria alkaa toteuttaa itseään. Lopeta selittely ja ota itseäsi niskasta kiinni.

Oletko myöskään kovin tasapainoinen vanhempi, jos et ajattele omaakin terveyttäsi?


Hormonaaliset muutokset eivät ole vain naisten ongelma, vaan kyllä niitä on myös miehilläkin. Miehet eivät vain kovin herkästi juttele aiheesta. Testosteronin väheneminen koskettaa miehiä, mutta myös naisiakin. Ärtynyt mies kotona voi olla merkki siitä, että hänenkin pitäisi varata aika lääkäriin tutkituttamaan omat arvonsa. Aina "vika" ei ole meissä naisissakaan.

Monet aiheet ovat edelleen vaikeita käsitellä eikä niistä haluta puhua julkisesti. Limakalvot kuivuvat ja erektio-ongelmat vaikeuttavat sukupuolielämää.

Näistä asioista keskusteleminen on vaikeaa saatikka hakea apua. Ennemmin otetaan vaikka avio-ero tai etsitään uusi nuorempi kumppani tuomaan jännitystä suhteeseen. Ongelmat eivät vain sisältäsi katoa yhtään mihinkään vaan kuljetat niitä mukanasi, jos et käsittele niitä.

Luuletko olevasi maailman ainoa ihminen ongelmiesi keskellä? Joku muukin kärsii aivan taatusti samoista ongelmista. Aina löytyy joku, jolla on samankaltaisia ongelmia. Et siis ole maailman ainoa ihminen ongelminesi.


Olisiko oikeasti aika rikkoa " tabuja" ja puhua ääneen asioista? Usein hyssytellään hormoneihin liittyvistä asioista, vaikka ne ovat luonnollinen asia, joka vaikuttaa jokaiseen omalla tavallaan.

Onko Suomi edelleenkin vielä niin jämähtänyt maa tunteiden käsittelyssä vai olisiko jo aika astua tälle vuosituhannelle? Moni asia selviäisi, jos asioista puhuttaisiin selvästi.

Pitäisi olla ennustaja, jotta tietäisi mitä toisen mielessä liikkuu.


Maailma muuttuu ja me kaikki muututaan. Näin se on aina ollut ja näin se menee. Ei muutos ole aina pahasta. Yleisimmin se on hyvästä. Itse en haluaisikaan olla enää +20-vuotias. Sen iän olen jo kokenut. Ikä tuo mukanaan myös elämänkokemusta ja asioita ,joita nuorena ei ymmärrä. Niitä asioita et voi ostaa rahalla.


Itselläni vaihdevuosi asiat eivät ole vielä ajankohtaisia, mutta lähestyvät kylläkin. Siksi mielenkiinnolla seuraan keskusteluja. Kuuntelen ihmisiä ja seurailen millaisiin ratkaisuihin päädytään. Minun mielestäni niistä pitäisi puhua enemmän eikä vaieta. Usein hyssytellään ja koetaan, ettei tästä aiheesta voi keskustella. Vertaistuki tässäkin asiassa olisi tosi hyvä asia.

Ihan hullua, sillä se aihe koskettaa jokaista jossakin elämänvaiheessa. Aivan jokaista miestä sekä naista. Turha siis naureskella aiheelle, sillä se tulee sinunkin kohdallesi ennemmin tai myöhemmin.


Onneksi on olemassa hoitoja näihin ongelmiin. En ota kantaa siihen ovatko hormonaaliset vaihtoehdot aina se paras ratkaisu, mutta niillekin on varmasti paikkansa. On punnittava hyödyt ja haitat omalle kohdalleen. Itse olen ehkä avarakatseisempi ja etsin ensin apua muilla konsteilla ja vasta sen jälkeen turvaudun järeämpiin konsteihin. Olisin valmis matkustamaan ulkomaille, jos tietäisin saavani sieltä apua paremmin.


Eli toisin sanoen ikä tuo haasteita, mutta voit itse vaikuttaa siihen miten suhtaudut haasteisiin ja millaista elämäsi on. Jos lannistut ja valitat jokaisesta asiasta, niin sitä elämässäsi tulee riittämään etkä nää niitä hyviä asioita, joita siellä myöskin on. Ajatuksen voima on mielettömän suuri. On väliä mitä ajattelet.


Tässä pieni vinkki, josta voisin itsekin aloittaa vuoden :


Mitäpä jos ottaisit lasipurkin yöpöydällesi ja vuoden jokaisena päivänä joka ilta kirjoittaisit pienen paperilapun ja yhden asian siihen mistä olet kiitollinen ja laittaisit sen purkkiin.
Vuoden kuluttua voisit lukea, kuinka paljon sinulla on hienoja asioita elämässäsi.


1
2

OTA YHTEYTTÄ

Soita, lähetä sähköpostia tai täytä yhteydenottolomake,

odotan innolla yhteydenottoasi! Ota askel kohti parempaa hyvinvointia!

PUHELIN: 0505914618 | SÄHKÖPOSTI: ptmerjaa@gmail.com

AUKIOLOAJAT: Joustavasti sopimuksen mukaan - myös viikonloppuaikoja

SIJAINTI: Varpaisjärvi (Lapinlahti), Pohjois-Savo

   Y-tunnus 2882602-3

  • Facebook -logo
  • Instagram -logo

2020 © Merja Hartikainen | Design by AnnaS.