top of page

BLOGI

Unta pollaan!

Updated: Aug 27, 2020

Tästä asiasta ovat lehdet pullollaan artikkeleita, että nukutko hyvin ja muista palautua jne.

Erittäin tärkeää asiaa.

Uni on niin tärkeä seikka elämässä.

Luin tässä hiljattain itsekin jonkun jutun nukkumisesta, jossa joku lukenut ihminen oli "informoinut" miten kuuluisi mennä nukkumaan ja milloin herätä.

Kun luin sitä päättelin ettei suurinosa ihmisistä pysty sellaisia suunnitelmia noudattelemaan.

Kuka pystyy arkiaamuina nukkumaan klo: 7.45 ?

Aika moni on jo töissä tuohon aikaan, saatikka jos on lapsien vientiä hoitoon tms...

Monen kello soi jo kukonlaulun aikaan tai jopa aamuyön tunteina? Entäs vuorotyöläiset? 

Miten siinä sitten nukut riittävästi?

Ei taida mennä aina kovinkaan monella suunnitelmien mukaan se nukkuminen.

sitten jos uni vielä lyhenee tai on vaikeuksia saada unta?

Tai jos nukkumaan meno väkisinkin venyy?

Heräiletkö kesken unien ?

Valvotko yöllä useita tunteja ja kun kello soi aamulla, on herääminen NIIN vaikeaa...

Kuulostaako tutulle?

Minulle se kuulosti tutulle ainakin jokunen aika sitten. Ja kyllä välillä vieläkin, jos olen ollut kiireinen.Aivan kaameaa, kun kello soi 5.30 etkä tunne oloasi virkeäksi ja työpäivä pitäisi vain jaksaa tehdä...

Monesti päivän asiat, jos niitä kertyy liikaa jäävät pörräämään päähän ja stressikortisoli sitten nostaa päätänsä aamuyöntunteita vähän liian varhain liian korkealle.  Juurikin ei toivotulla tavalla eli sitä erittyy liikaa ja liian aikaisin.

Kortisolipitoisuuden nousu lisää proteiinien ja aminohappojen hajotusta eli se toimii katabolisena (hajottavana) elimistössä.  Se myös alkaa kerryttää pikku hiljaa rasvaa juurikin navanseutuun ja aineenvaihdunta huononee huonosti nukuttujen öiden vuoksi.

Kierre on valmis...

Siitä alkaa sitten väsymys joka kostautuu makeanhimona ja siitä väsyt vain enemmän.


Stressihän kuluttaa elimistöstä voimavaroja ja niitä paljon tarvitsemiasi B-ryhmän vitamiineja myös pois.

 Pää tarvitsee toimiakseen juurikin noita B-ryhmän vitamiineja. Keskittyminen huononee, väsähdät ja olet kiukkuisempi? Päätä särkee usein? Kuulostaako sekin tutulta?


Miten sitten olla stressaamatta tai nukkua paremmin?

En tiedä onko oikotietä onneen, mutta tietoisesti voisi yrittää jo edellisenä iltana rentoutua, hiljentyä ja lukea vaikka jotakin mukavaa, joka saa ajatuksesi pois stressaavista asioista.

Ei ole pakko tehdä kaikkea samana päivänä.  Unohda kännykät ja tietokoneet ennen nukkumaan menoa!

Nauti oikeasti kumppanisi läheisyydestä ja anna aikaa läsnäololle.


Jooga on hyvästä,  samoin venyttelyt ja kehonhuollon tunnit. Ajattele itseäsikin välillä!

Liian kova liikunta vain lisää kortisolia elimistössä myöhään illalla ja vie unet.

Rentouttava saunominen ja syöminen hyvissä ajoin ennen nukkamaan menoa myös rauhoittavat. Kunhan et syö kovin rasvaista ruokaa juuri nukkumaan mennessä.

Itse juon vihreää teetä tms ja syön kevyen iltapalan aina ennen nukkumaan menoa. Siitä en luistele koskaan. Tyhjällä vatsalla ei nukuta kunnolla. Sitäpaitsi elimistö tarvitsee yön aikaan rakennusaineita lihaksille ja palautumiseen päivästä.

Myös hyvä juttu itselläni on ollut FitLinen Restorate juoma, jonka juon iltaisin noin tunti ennen nukkumaan menoa. Se sisältää magnesiumia, rautaa ,sinkkiä, seleeniä ym kivennäisaineita, palauttaa päivästä ja  yöunen laatu on parantunut . Siihen on valittu hyvä combinaatio juurikin palautumista varten. Lihaskrampit ovat jääneet ja olen sairastellut myös tosi vähän aloitettuani restoraten.


Minulle yksi uneen vaikuttava tekijä oli myös tuo kilpirauhasen vajaatoiminta. Se vaikuttaa uneen oleellisesti. Herättelee aamuyöllä jne.

Jos arvot eivät ole tasapainossa, niin olo on aivan kuin vuoristoradassa. Voin sanoa, että siitä  radasta ei nauti kukaan.  Taistelin vuosia saadakseni arvot tasapainoon ja olo oli sen mukainen.


Uni on niin tärkeää,  sitä aliarvioidaan ja nukutaan aivan liian vähän. Se on niin helppoa nipistää päivään pituutta lisää yöunesta  > "jos minä nyt vielä tekisin tämän ja tämän ja sitten vasta"...

Univajeella on kohtalokkaita  seurauksia, pitkässä juoksussa sairastutat itsesi. Huonosti nukuttujen öiden jälkeen et ehkä muutenkaan ole parhaimmillasi. Painon pudottaminenkin on aika työlästä huonosti nukkuvana.

Kova treeni ei todellakaan maistu väsyneenä! Eikä kyllä tuota tuloksiakaan.


Itse ainakin arvostan nukkumista NIIN paljon, on ihanaa silloin tällöin kun ehtii ottaa ne pienet "päivänokoset >kauneus unet".  Kyllä sen ulkonäöstään huomaa aika pian, jos unet ovat jääneet lyhyiksi. Eikä pelkästään ulkonäöstä vaan myös käytöksestä...

Toki on unihäiriöitä ja töistä johtuvia asioita joiden vuoksi uni voi olla huonolaatuista. Myös hormonaaliset asiat vaikuttavat uneen.

Ei ole ihan simppeliä aina neuvoa oikotietä hyvään uneen. Jokaisen pitäisi muistaa kuitenkin antaa itsensä levätä ja hakea apua, jos uni ei vain ole palauttavaa.

Nyt minulla alkaa juhannusvapaa ja ensimmäinen asia mikä siitä tuli mieleeni on se, että saan NUKKUA niin paljon kuin haluan. 

Kyllähän juhannuksena sauna ja hyvä ruoka kuulostaa aika hyvälle. Miten ihana onkaan pulahtaa saunasta järveen ja istua kiireettä ulkona ihanien itikoiden keskellä. Se on sitä nautintoa kesässä. No ne itikat voisi jäädä kyllä kokonaan pois. Ihanaa myös, että kesälomat häämöttävät. Minä unelmoin tällä hetkellä siitä ,että saan herätä kaikessa rauhassa ilman kiirettä ja nauttia ihanista kesäaamuista. Siihen on vielä kuitenkin jokunen viikko...

Hyvää keskikesän juhlaa!! Nukutaan hyvin ja nautitaan satoi tai paistoi!

PS: Kerron myöhemmin lisää Cellresetistä, mitä koin tässä kesäkuun aikana.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page