top of page

BLOGI

Uni = kaikkien huulilla

Unen merkityksestä puhutaan paljon. Eikä suotta.

Oikeastaan vasta viimeisinä vuosina on alettu pohtia aihetta enemmän.


Johtuneeko siitä, että yhä enemmän ja enemmän on uupuneita ihmisiä.

Jo lapsetkin väsyvät joskus liikaa, jos elämä on turhankin hektistä. Perheiden yhdessäoloaika on vähissä, jos harrastuksia on jokaillalle.

Työelämä on muuttunut haasteellisemmaksi monelle. Ajamme itsemme ahtaalle valinnoillamme.

Nukutaan liian vähän tai ei niin laadukasta unta kuin tarvitsisimme. Jokainen tietää, että vähäinen uni altistaa myös sairauksille. Tietoa on paljon, mutta jostain syystä se menee kuuroille korville.


Itse olen seurannut yrittäjä puolisoni päiviä ja miettinyt monta kertaa onko niissä töissä mitään järkeä. Työn takia unet jäävät olemattomiksi. Itse ei voi aina vaikuttaa uneenkaan. Jos jotkut hommat on tehtävä, niin ne on vain tehtävä. Silti miettii minkä kustannuksella unesta tingitään. Oman terveyden kustannuksella!


Uneen vaikuttaa moni tekijä. Se ei aina pelkästään riitä, että olet viilentänyt, pimentänyt ja tehnyt makuuhuoneesta muutenkin unelle otollisen. Lisäksi riittävän ajoissa illalla tulisi poistaa häiriötekijät, kuten älylaitteet "lentotilaan" tai pois ulottuviltasi.

Nykyajan puhelimisissa on myös toimintoja, joilla voit erotella tulevat puhelut eli tärkeät puhelut tulevat läpi ja muut suodattuvat. Aina ei ole pakko olla saatavilla. Tässä asiassa on monella opeteltavaa. Myös itselläni.

Jos miettii vuosia taaksepäin, oli lankapuhelimet ja niihin vastattiin kun ehdittiin.

Jos ei vastattu, ei se ollut katastrofi , kuten nykyään on jos et ole samantien puhelimen äärellä.


No jos pohdin itse unen merkitystä, niin se vaikuttaa oikeastaan aivan kaikkeen!

Jos olen nukkunut pitkään huonosti, en jaksa liikkua, en palaudu ja sorrun väsyneenä herkuttelemaan helpommin. Näin se vaan menee. Sitä rataa paino nousee, koska aineenvaihdunta ei toimi normaalilla tavalla.

Itse tarvitsen vähintään 8 tuntia unta/yössä. Jos jään alle tuon, olen puolella virralla töissä. Huomaan myös olevani ärtyneempi ja kiukkuisempi huonosti nukkuneena.


Ylivirittyneessä tilassa sympaattinen hermosto on aktivoituneena liikaa ja ei päästä elimistöä "lepotilaan".

Tällöin täytyisi tietoisesti valita rauhoittumista kuten joogaa tai lähteä vaikka rauhalliselle lenkille koiran kanssa, kuten itse hyvin usein teen. Jooga on myös tullut elämääni, vaikka alussa pidin sitä turhan rauhallisena lajina minulle, mutta se onkin hyvä vastapaino tällaiselle duracellille.


Onhan olemassa myös kaikenmaailman mittareita unen laadusta jne.

Jotenkin tuntuu vain itsestä sille, että jos niitäkin tuijottaa koko ajan, ei se kerro koko totuutta unen laadusta. Avopuolisollani tutkittiinkin jokunen vuosi sitten uniapnean mahdollisuutta ja oli kaikenmaailman anturit päässä. Miten sitä nukut sitten normaalia unta noiden härveleiden keskellä?


Hyvä olla mittareita, mutta älkää nyt hyvät ihmiset tuijottako jotakin kelloa koko ajan siinä uskossa, että nyt olet varmasti nukkunut riittävän määrän.... kuunnelkaa ennemmin oloanne ja se kertoo kyllä totuuden paremminkin. Jos olo on virkeä ja levännyt, olet todennäköisesti nukkunut tarpeeksi. Jos taas ei tunnu siltä, ei uni ole ollut palauttavaa. Silloin pitäisi pohtia mistä se mahdollisesti johtuu.


Tiedätkö muuten missä vaiheessa unta tapahtuu paras palautuminen?


Syvä uni on täydellisen rentoutumisen tila, jossa syke on matala ja hengitys syvää. Unen elvyttävien tehtävien kannalta tärkein univaihe. Aivot lepäävät, kasvu­hormonia välittyy ja tietojen oppiminen tehostuu .

Syvää unta nukutaan yleensä ensimmäisten 4–5 tunnin aikana ja noin 25% unesta on syvää unta. Loppuvaiheessa ei juuri syvää unta olekaan.


Sitten on REM unen vaihe, jota nukutaan aamuyöllä ja aamusta. Tämä vaihe on tärkeä psyykkisen tasapainon kannalta. Aivot käsittelevät opittuja taitoja. Nähdään emotionaalisesti voimakkaita unia.


Kevyt unen vaihe on suurin, noin 50% unesta. Siellä palautuminen alkaa.


Jokainen meistä nukkuu välillä kuitenkin huonosti.

Huonon yön jälkeen pitää antaa itselleen lupa levätä ja jättää joitain asioita tekemättä.

Yksittäisiä öitä ei kannata murehtia, sillä ne kuuluvat elämään.

Mutta pidempiaikainen unettomuus yrittää aina kertoa jotain. Yleensä sitä, että elämässä on jotain liikaa.

Toki uneen voi vaikuttaa moni muukin asia kuten tietyt sairaudet, hormonien tila ja se, että joku muu herättää sinut kesken unien.


Hyvin nukutun yön jälkeen jaksan liikkua, syödä fiksusti ja ongelmatkin ratkeavat helpommin.


Uni on niin tärkeää! Se määrittelee millainen olet! Miten käyttäydyt! Ja miltä näytät!

Se on vähintään top 2 hyvinvoinnissa!


Väsyneenä ihminen sopeutuu, selviytyy ja ei loppujen lopuksi kohta huomaakaan väsymystä, koska luulee, että se on normaalia!! No ei ole normaalia olla koko ajan väsynyt!


Kysy itseltäsi oletko juuri niin energinen kuin haluat olla?


Jos vastaat ei, on aika tehdä asialle jotakin!!



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page