Tätä blogia varten tein taas uuden haastattelun ja nyt sain haastatella mukavaa ja sporttista Jesse Salmista.
Minua kiinnostaa jutella erilaisten ihmisten kanssa ja kuulla näkemyksiä erilaisista asioita ja myöskin urheilulajeista. Siinä oppii aina itsekin uutta.
Minä tunnen Jessen muutaman vuoden takaa Fitline lisäravinteiden tiimoilta, joita molemmat käytämme arjessamme. Olemme tavanneet erilaisissa tapahtumissa muutamia kertoja ja seuraan Jesseä somessa ja fanitan hänen sporttista elämäntyyliään. Jesse löytyy instasta nimimerkillä @jesses_wellness_lifestyle.
On ollut mahtavaa seurata millaisia haasteita hän on ylittänyt ja millaisiin suorituksiin yltänyt.
Jessellä on eräs mielenkiintoinen harrastus ultrapolkujuoksu, josta kuulen myös mielellään lisää. Virallisesti määritellään, että kaikki yli maratonin mittaiset juoksukilpailut ovat ultrajuoksua. Maraton on 42 kilometriä ja 195 metriä pitkä matka.
Ultrajuoksun suosituin muoto on tällä hetkellä ylivoimaisesti ultrapolkujuoksu. Kun maratoneilla on tyypillisesti huoltopiste vähintään 5km välein, voi ultrapolkujuoksuissa huoltopisteiden väli olla helposti yli 30 kilometriäkin.
Tämä on minullekin mielenkiintoinen matka tähän maailmaan.
KUKA ON JESSE?
Jesse on 36- vuotias Porissa asuva OMT fysioterapeutti.
Ortopedinen Manuaalinen Terapia (OMT) on fysioterapian erikoisala, jolla hoidetaan tuki- ja liikuntaelinten (TULE) ongelmia sekä sairauksia. Siinä keskitytään ihmisen fyysisen toimintakyvyn arviointiin, hermo, lihas- ja nivelrakenteiden tutkimiseen ja terapiaan sekä toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn.
Hänellä on kaksi lasta. 7-vuotias tyttö ja 5-vuotias poika. Liikunta on Jesselle elämäntapa ja se näkyy elämässä. Lapsetkin ovat usein mukana lenkkipoluilla ja harrastuksissa. Jesseä näkee harvoin ilman hymyä liikkeellä.

Hänestä huokuu ihmisystävällisyys ja rauhallisuus. Lenkkipolulta loistaa hyvä mieli. Ultrapolkujuoksijat mielletään usein henkisesti vahvoiksi ja tyyneys on läsnä. Tämä näkyy ja kuuluu Jessestäkin.
Jopa tällainen " duracell" kuin minä rauhoittuu tätä miestä kuunnellessaan.
Harrastuksina löytyy kuinka ollakaan liikuntaan liittyviä asioita, kuten tärkeimpänä ultrapolkujuoksu, hiihto ja kuntosali. Toki myös rauhallisemmat jutut, kuten lukeminen ja podcastien kuunteleminen kuuluvat elämään.
Jesse on myös pitänyt aiemmin itse crosscore tunteja. Näissä treeneissä roikutaan " narujen" varassa ja tehdään lihaskuntoa oman kehon painolla. Tehokasta ja toiminnallista harjoittelua. TRX narut taitavat olla itseasiassa vähän sama juttu ja niitä olen itse kokeillut. Se vaikutti ainakin tosi tehokkaalle.
KUVA: Jere Alen
JUOKSU VEI HAASTEISIIN
Aikoinaan toukokuussa vuonna 2017 Jesse lähti OMT koulutusporukan kanssa pohjoiseen pitkän viikonlopun viettoon ja aiemmin heitettiin vähän vitsillä, että josko juostaisiin lyhin matka NUTS karhunkierroksella ( joka oli noin 34km).
Hän oli aloittanut harjoittelemaan juoksua tavoitteellisemmin tammikuussa 2017 ja siinäpä kävikin sitten niin, että Rukalla tuli juostua se 34km. Se sytytti kipinän ja juoksu vei mennessään.
Matkat pitenivät pikku hiljaa ja harjoittelua tuli lisää.
Haasteitta ei kuitenkaan ole selvitty tälläkään matkalla ja vaikka kehitystä tapahtui tasaisesti, niin nilkkavamma varjosti helmikuussa 2020 vähän aikaa elämää. Itse kuntouttamalla jalka saatiin kuitenkin kuntoon.
Heinäkuussa 2020 Ylläksellä tapahtui tankkaus virhe 160km kisassa nesteytyksen kanssa ja kisa jäi kesken 80km:n kohdalla.
"By the way : Minusta sekin on jo huima saavutus! "
Itselleni pidemmät matkat ovat haasteellisia. En ole koskaan tykännyt pitkistä juoksuista, mutta eihän sitä koskaan tiedä mihin sitä itsensä vielä vie, kun tarpeeksi yllytetään.
Isoin onnistuminen Jesselle tuli kuitenkin Kolilla lokakuussa 2020, jolloin hän juoksi 130km ja aikaa siihen meni 28 tuntia. Ajan olisi saanut tiukemmaksikin, mutta kaverin kanssa juostessa oli tärkeämpää seura yön pimeinä tunteina. He päättivät juosta yhdessä maaliin asti.
MITEN VALMISTAUTUA ENNEN KISAA?
Kysyin vinkkejä kuinka valmistaudutaan ennen kisoja?
Treenejä tietenkin kevennetään jonkun verran ja panostetaan nukkumiseen ja palautumiseen. Unet ovat tärkeässä roolissa ja niiden on hyvä olla palauttavat ja riittävän pitkät.
LPG hoito on myös hyvä juttu ennen ja jälkeen kisojen.
LPG on monipuolinen hoitomuoto, jolla osana fysioterapiaa voidaan hoitaa erilaisia kudosongelmia. Patentoitu imu-rullausjärjestelmä käsittelee mekaanisesti eri kudoksia syvemmältä kuin mitä perinteisin menetelmin tehtävillä käsittelyillä pystytään tekemään. Hoitolaitteen alipaine yhdistettynä mekaanisten rullien muokkaavaan käsittelyyn stimuloi sidekudosta ja parantaa neste- ja verenkiertoa sekä muokkaa lihas-, iho- ja sidekudosta. LPG on miellyttävän tuntuista ja sen avulla voidaan edistää vammojen paranemisprosessia ja nopeuttaa harjoittelusta palautumista.
LPG-terapiaa voidaan käyttää myös urheilufysioterapiassa kilpailusuoritusten ja kovan harjoittelun yhteydessä urheilusuoritukseen valmistavana, palauttavana tai urheilijaa kuntouttavana hoitona. LPG-hoito vähentää jäykkyyttä nivelten ympärillä. Se venyttää ja mobilisoi lihaskalvoja ja lihaksia kivuttomasti. Hoitaa tehokkaasti lihaskipuja rasituksen jälkeen, maitohappojen poistuminen on jopa kuusi kertaa nopeampaa. Tätä täytyy joskus testata vai mitä?
Jesse syö myös huoletta pizzaa päivää ennen juoksua. Samoin esimerkiksi vesimeloni on hyvä nesteyttäjä. Kuulostaa hyvältä vai mitä?
Kokonaisuus on hyvä olla kasassa, jotta keho on parhaimmassa kunnossa kohtaamaan haasteet. Mieli sekä fyysinen kunto kohdillaan.
Juoksun aikana on hyvä olla riittävä määrä nesteitä mukana, koska tankkauspisteet voivat olla aika harvassa. Jessellä on käytössä Fitlinen Fitnessdrinkki, jota kuluu useampi litra pitkien matkojen aikana. Jesse vannoo sen nimeen. Samoin on oltava kivennäisaineita ja mineraaleja, joita menetetään juoksun aikana paljon, joten niitä on aina Restoraten muodossa valmiina mukana. Siihen sekaan lorautetaan kunnolla verenkiertoa edistävää Activizea. Restorate vaikuttaa myös palautumiseen merkittävästi ja unien laatuun.
PALAUTUMINEN
Nukkuminen on ensiarvoisen tärkeää ja yleisesti ottaen Jesse nukkuukin hyvin. Pitkät matkat kuitenkin käyvät hermoston päälle ja vaikka fyysinen palautuminen tapahtuu kohtuu nopeasti, menee hermoston palautumiseen huomattavasti pidempi aika. Pitkien ultramatkojen jälkeen voi hermoston palautuminen kestää jopa kuukauden verran ja silloin on muistettava pitää treenit riittävän kevyenä ja annettava kehon palautua kunnolla. Mentaalisesti tuollaiset matkat ovat kovia " rääkkejä" keholle.
Ruokailu on myöskin tärkeää ja Jesse syökin monipuolisesti pääosin vaaleita lihoja ja kaloja sekä kasviksia. Itsetekemä probiootti jogurtti kuuluu aamuihin ja viljoista kaura on eniten käytössä. Fitline ravintolisät ovat myös tärkeitä ja niistä Jessellä on laaja arsenaali käytössä, kuten itsellänikin. Ne täydentävät ruokailua ja paikkaavat kehon haasteet, joita varsinkin suuri määrä liikuntaa tuo. Tuotteet ovat toimivia ja tehokkaita.
MITÄ NEUVOJA ALOITTELEVALLE JUOKSIJALLE?
Halusin vinkkejä aloittelevalle juoksijalle :
" Rohkeasti vain polkuja juoksemaan ja hakeudu polkujuoksuseurojen pariin."
Alalla on paljon harrastajia ja kannattaakin kysellä oman alueensa harrastajista ja lyöttäytyä yhteen. Saat sieltä vinkkejä ja uusia kavereitakin.
Jos jotakin varuste hankintaa mietit, niin satsaa kenkiin ja kunnon sukkiin. Gore-tex kenkä ei ole suositeltava, koska jos kenkä kastuu, jää vesi "lillumaan" kengän sisälle ja aiheuttaa hankaumia. Samoin sukilla on merkitystä eli satsaa merinovillasekoite sukkiin. Merinovilla toimii kosteanakin eikä aiheuta niin helposti hankaumia. Hyvin usein kengät saattavat kastua pitkillä matkoilla ja noilla asioilla on iso merkitys, jotta pystyt jatkamaan matkaa.
Juoksuliivi on myös hyvä olla, johon saa juomapulloja, samoin juoksuvyö.
Sitten vain polkuja tallaamaan rohkeasti!

MOTTO: "nauti elämästä, se on ainoa hyvä syy elää! "
Murheitahan meillä riittää, jos niitä alamme märehtiä, niin niitä kyllä riittää loputtomiin.
Jesselläkin on ollut haasteensa koronan vuoksi. Yrittäjän elämä ei ole ollut helppoa. Silti positiivinen asenne vie eteenpäin.
Kiitos Jesse haastattelusta. Nenä kohti uusia haasteita.
KUVA: Annakaisa Virtanen