top of page

BLOGI

Parempaa fiilistä arjen keskellä hoitajan näkökulmasta!



Kirjoittelen täällä hyvinvoinnista erilaisista näkökulmista. Personal trainer ja liikuntajutut ovat olleet esillä ehkä enemmän, mutta teen myös töitä terveydenhuollon puolella ja tällä kertaa näkökulmaa sieltäpäin.

Tämän jutun tein aiemmin Tehy-lehden kirjoituskilpailuun ja ajattelin, että tällaista asiaa olisi hyvä myös käsitellä omassa blogissakin.



Olen tehnyt noin 25-vuotisen työuran hammashoidon parissa hoitajana.

Työskennellyt sekä yksityis- että julkisella sektorilla useissa eri työpaikoissa.

Olen siis nähnyt hoitajan työssä paljon ja kohdannut haasteita, mutta myös onnistumisen hetkiä. Valmistuin "vanhalla hammashoitajan nimikkeellä" vuonna 1995.

Voisin sanoa olevani kokenut monenmoista tässä hoitajan työssä. Aina se ei ole ollut helppoa, mutta selviytyjän luonteellani olen päässyt aika pitkälle.


Viimeisin vakituinen työpaikkani on ollut vuodesta 2005 Kuopion kaupungilla hammashoitajana.

Pienen hetken kävin yksityisellä tuossa välissä haistelemassa onko " ruoho vihreämpää" aidan toisella puolella. Totesin ettei ollut...

Olen työskennellyt monenlaisten työparien kanssa. Tämä työhän on suurimmaksi osaksi pari/tiimityöskentelyä. Eli siis todella sosiaalinen työ. Ainoastaan suuhygienistit tekevät yksin töitä.

Hammashoidossa on myös erityisaloja ja osaamista. Usein se mielletään paikkaamiseksi, hampaiden poistoiksi ja tarkastusten tekemiseksi. Se on kuitenkin paljon paljon muutakin.

Toki olen tehnyt perustyötä pitkään ja saanut vankan kokemuksen myös sieltä.

Olin myös vuosia oikomishoidon puolella.

Aikoinaan tein yksityisellä korvalääkäri/hammaslääkäri vastaanotolla myöskin vastaanottovirkailijan töitä eli vastailin puhelimeen ja avustin tarvittaessa myöskin korvalääkäriä toimenpiteissä.

Yksityisellä työ on usein erilaista ja saatat joutua myös siivoamaan päivän päätteeksi huoneet ja taisinpa olla välillä lapsenvahtinakin.

Viimeiset vuodet olen työskennellyt protetiikan erikoishammaslääkärin kanssa ja teemme pääsääntöisesti proteeseja sekä purentakiskoja purentaongelmaisille ihmisille.

Stressiä on ilmassa sekä potilailla- että myöskin henkilökunnalla.

Itsellänikin on purentakisko ja tiedän, että monella meidän alallamme on kisko käytössä öisin.

Eli voisiko sanoa,että " puremme hammasta" usein😁.

Purentaongelmat ovat siis meille arkipäivää töissä ja pyrimme auttamaan ihmisiä rentouttamaan purentalihaksia. Jos kärsit usein niska-hartiaseudun kivuista ja heräät aamuisin päänsärkyyn tai kärsit oudoista korva oireista, saattaa sinulla olla tarve purentakiskolle.

Etsimme parhaita ratkaisuja hampaiden puutoksiin. Implantteja emme kuitenkaan kaupungilla tee.

Tämä työ on siis paljon perustyöstä poikkeavaa.

Työparini on myöskin kokenut " konkari" ja saamme usein kiitosta ihmisiltä, mikä tuntuu todella mukavalta. Moni kehuu työilmapiiriä rennoksi ja huumori kuuluukin meillä työpäiviin.

Ei tämäkään työ niin vakavaa ole, jos ei siitä tee sitä. Ei päiviä tarvitse aloittaa suu mutturassa.

Työparini arvostaa hoitajaansa, joka näkyy toimivana tiimityönä. Molemmat tekevät osansa ja homma toimii joutuisasti juurikin siksi.

Tämä työ on yhteistyötä ja jos hammaslääkäri ei osaa arvostaa hoitajaansa tai käyttää hyödyksi hoitajansa hyviä puolia, ei homma toimi parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Tämä työ ei ole yksintyöskentelyä.

Onneksi osa ihmisistä muistaa kiittää myös hoitajaa eikä pelkästään lääkäriä, sillä usein hoitajan osuus on näkymätöntä.

Ihmiset myöskin vaistoavat huonon fiiliksen töissä.

Jos ilmapiiri on kireä ja yhteistyö ei toimi, se näkyy kyllä ulospäin. On myös aika raskasta päivästä toiseen astua sellaiseen työhuoneeseen, jossa et uskalla kunnolla " hengittää".

Minusta on tosi tärkeää hymyillä ja tarjota ihmisille mukavampia hammaskokemuksia, kuin monella vuosien takaa on. Pelot ovat läsnä hyvin usein potilaiden astuessa huoneeseen, mutta usein he myös poistuvat paljon paremmalla mielellä pois.

Hoitaja voi vaikuttaa siihen miten hoitotoimenpiteet sujuvat ja myöskin ilmapiiriin huoneessa. Riippuu tietysti paljon myös työparien välisestä kemiasta miten ihminen aistii hoidon. Meidän on seurattava ihmisen reaktioita hoidossa tarkasti.

Huumori auttaa hyvin usein rentouttamaan ilmapiiriä. Suurimmalla osalla ihmisistä on kuitenkin jonkin sortin pelkoja hammashoitoa kohtaan. Harva tulee rennolla mielellä hoitoon.

On silti mahdollista kumota osa vanhoista peloista pois, jos saa uusia miellyttävämpiä kokemuksia ja kohtelua hoidossa.


Työssäjaksaminen on myös nykyään aika usein tapetilla ja hoitohenkilökuntakin on kovilla. Työn haasteet ovat kasvaneet vuosien myötä.

Varsinkin viimeisinä aikoina koronan takia on oltu tiukemmalla kuin koskaan. Uusia asioita tulee päivittäin, joihin pitäisi sopeutua hetkessä.

Joissain paikoissa kuormitetaan liikaa, koska työntekijöitä ei ole riittävästi.

Pidin itse pienen luennon hammashoitajille työssäjaksamisesta. Tämä aihe on tärkeä ja olisi tärkeää kuunnella omaa jaksamistaan. Hoitajienkin olisi hyvä muistaa huolehtia itsestään.

Pitkät staattiset työskentelyasennot, kuormittavat ihmissuhteet tai työparit ja pitkät työpäivät verottavat jaksamista. Jatkuva kiire ja paineet töissä stressaavat. Kelloa katsomme aika monta kertaa päivässä. Itse emme voi vaikuttaa työhön juurikaan.


Siksipä en itse mielellään vapailla luo liian tiukkia aikatauluja, koska arki on tarkkaan kellotettua. Potilaat saattavat vaihtua välillä 15 minuutin välein ja siinä välissä annetaan uusia aikoja ja siivoillaan huone seuraavaa potilasta varten. Meillä on todellakin minuuttiaikataulu!

Joskus jos aikataulu pettää ja ollaan myöhässä, on sekin stressaavaa, mutta on vain ajateltava, että teemme parhaamme ja koitamme ottaa kiinni aikataulua.

Joskus asiakkaat valittavat aikatauluista, mutta harvoin meillä joutuu odottelemaan tuntitolkulla, kuten ehkä sairaalassa joskus käy. Hoitajien pitäisi tosiaankin kiinnittää huomiota enemmän omaan jaksamiseensa. Menemme usein autopilotilla ja teemme asioita automaationa miettimättä asiaa sen enempää. Taukoihin emme voi aina itse vaikuttaa ja hammaslääkäri määrittelee työtahdin huoneessa.

Kiire on käsinkosketeltavissa oleva asia jokaikinen päivä. Jo aamusta mietimme miten joudumme töihin ajoissa, koska kirjautuminen on sähköistä ja on oltava minuutilleen töissä. Sähköiset laskurit laskevat työaikamme.

Ei ihme, että nykyään puhutaan uupumisesta ja työn tuomista haasteista.

Meidän pitäisi miettiä valintojamme ja päätöksiämme. Teemme niitä aika monta kertaa päivässä tiedostamattamme. Pienilläkin asioilla on iso merkitys pitkässä juoksussa.

Se valitsetko aamusta jo huonon "asenteen" töissä, voi määritellä koko päivän fiiliksen.

Sekin valitsetko täysjyvätuotteen vehnän sijaan merkitsee pidemmällä aikavälillä paljon. Tai menetkö nukkumaan klo: 24 vai klo:22!


Entä jos et itse voi hyvin, miten muut ympärilläsi voivat?


Koin itse haasteita työssä jaksamisessa 30-40- ikävuoden kieppeillä ja sairastuin kilpirauhasen vajaatoimintaan. Elin elämäni ruuhkavuosia ja jaksaminen oli koetuksilla. Väsymys painoi usein ja ei vähiten siksi, että hammashoitajan työ on ergonomisesti, mutta myös välillä psyykkisesti kuormittavaa.

Joudumme sopeutumaan monenlaisiin tilanteisiin, ihmisiin ja aikatauluihin riippumatta siitä millainen päiväsi on ollut. On epäammatillista kiukutella töissä, jos kotona asiat eivät ole sujuneet mieluisasti. On osattava erotella työ ja vapaa-aika.

Työn ja perheen sovittelu oli vaikeaa ja omat harrastukset vähissä. Itse koin, että haasteet aikatauluihin kasvoivat vuosien mittaan ja työn kuormittavuus myös sen myötä.

Läheisten ja esimiehenkin tuki olisi todella tärkeää tilanteissa, joissa koemme haasteita.

Pitkäaikainen stressi sairastuttaa ihmisen.


Hoitajan työssä on kuitenkin hyvätkin puolensa. Tässä työssä edistetään terveyttä ja ollaan ihmisten kanssa tekemisissä.

Säännöllinen työaika ja päivätyö antoivat enemmän aikaa perheelle. Minulla ei ole iltatöitä ja illat jäävät vapaaksi muille jutuille. Loma-asioita osaa myös arvostaa. Saat palkan loma-ajalta ja lomarahat päälle. Palkka kehitys on kuitenkin huono.

Työkaverit ovat kuitenkin iso vahvuus, jota arvostan.

Itse olen myös sosiaalinen luonne, joten ihmisläheinen työ on minulle oikea vaihtoehto.

Sellainen, jossa saan oikeasti auttaa ihmistä voimaan paremmin.


Suun terveys on isossa roolissa kokonaisterveyden kannalta ja pidän työtä tärkeänä. Alalla olisi vielä paljon kehitettävää ja esille tuotavaa. Olisi hyvä nähdä näkökulmia perinteisistä toiminnoista poiketen. Hoitajilla on paljon vahvuuksia ja niiden hyödyksi käyttäminen on vielä vaatimatonta.

Aloin myös itse pohtia miten voisin parantaa omaa jaksamistani arjen keskellä ja hain vuosia sitten silloiseen Aslak kuntoukseen. Aslak kuntoutus oli työssäoleville ihmisille tarkoitettu jakso, jossa mietitään parempia keinoja työssäjaksamiseen ja haasteisiin, jotta voidaan säilyttää työkyky mahdollisimman pitkään. Nykyään tämäntyyppistä kuntoutusta on eri nimikkeellä.

Siellä koin valaistumisen hetkiä ja halusin lähteä tekemään uusia asioita terveyden eteen ja jaksamisen eteen. Minulle se oli käännekohta urallani.

Kouluttauduin vuonna 2017 personal traineriksi, koska halusin edistää terveyttä konkreettisesti itsenäisesti ja koin haluavani uusia haasteita omaan työhöni ja elämääni sekä itselleni vinkkejä arkeen. Hoitajana tunsin etten saa enää irti sitä mitä haluaisin työstäni ja olen luonteeltani sellainen, että tarvitsen uusia haasteita ja asioita elämääni.

Koin, että pitkä kokemus terveydenhuollossa antoi hyvät lähtökohdat myös työhön personal trainerina. Teen tätä työtä sivutoimisena hoitajan työni ohella.



Olen saanut työskennellä eri-ikäisten ihmisten kanssa, mutta eniten lähellä sydäntä ovat juurikin +40-vuotiaat ihmiset. Tuo taitekohta on monelle se, jolloin aletaan pohtia mitä pitäisi tehdä, jotta pysytään toimintakykyisinä mahdollisimman pitkään. Silloin huomataan konkreettisesti ensimmäiset iän tuomat muutokset elimistössä.


Hoitajan- sekä personaltrainerin työ on ihmisläheistä ja pyrimme kuuntelemaan ihmisen tarpeita ja auttamaan arkea pienillä asioilla ja vinkeillä.

Hiukan eri näkökulmista, mutta ihminen on kuitenkin kokonaisuus ja haluan ajatella, että jokaisella osasella on merkityksensä kokonaisuudessa ja siinä miten voit voida mahdollisimman hyvin arjessa.

Ihmisiä tulisi kannustaa enemmän löytämään omat vahvuutensa ja myöskin huolehtimaan itsestään. Hoitoala on naisvaltaista ja naiset ovat usein kovilla jo perheen asioiden järjestelyissä. Naisilla on tapana jättää omat tarpeensa usein viimeiseksi ja stressiä riittää.


Jos haluat jaksaa työelämässä mahdollisimman pitkään, on pakko tehdä asioita sen eteen.

Mikään ei muutu, jos mikään ei muutu.

Arjen pieniä päätöksiä, miten voimme valita paremman vaihtoehdon!

Täytyy myös opetella hiljentämään tahtia ja kuuntelemaan itseään.

Voisimme olla joskus myös hiukan itsekkäitä. On opittava sanomaan EI välillä.


Löysin itsestänikin uuden paremman hoitajan vuosien jälkeen ja koen erilaista vahvuutta elämässä.

Voin tällä hetkellä paremmin kuin vuosiin. Tajusin sen, miten iso vaikutus sillä on miten itse voit. Täytyy tehdä asioita toisin kuin aiemmin ja kuunnella oma sisintään siitä mikä juuri minulle on hyvästä.

Nyt voin auttaa muitakin voimaan paremmin, koska olen itse esimerkkinä siitä, että ikä ei ole este tehdä asioita. Olen käynyt pitkän tien hyvinvoinnin eteen ja edelleen jokaikinen päivä täytyy tehdä oikeita tekoja, jotta jaksaa arjessa. Mieli on isoimmassa roolissa.

On tosi tärkeää pyrkiä muuttamaan ehkäpä jo huonoiksi todettuja ajatusmalleja.


Hyvinvointi on monen asian summa. Arjessa moni asia vaikuttaa päiviemme kulkuun. Puhutaan fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista. Kaikki nuo osaset vaikuttavat siihen kuinka voimme.

Oma ohjeeni on, että et voi auttaa ketään, joka ei halua apua.

On tärkeintä huolehtia omasta hyvinvoinnistaan, niin muutkin ympärillä voivat paremmin.


Moni mieltää, että kun alkaa ikääntyä on pakko hyväksyä myöskin sairastelut ja kivut.

Toimintakyvyn menetys voi olla erittäin ikävä yllätys. Elämä tuo haasteita ja jokaisessa tilanteessa et voi itse päättää kuinka asiat menevät. Ainoastaan asenteeseesi voit vaikuttaa itse ja kuinka suhtaudut elämään.

Ikää tulee jokaiselle. Ei pidä kuvitella olevansa erityisasemassa sen suhteen. Vuodet vierivät ja kello tikittää.

Omilla valinnoilla voit ainakin osittain vaikuttaa elämääsi. Minullakin ikää on 46-vuotta, mutta ei tunnu yhtään siltä🙂💯

Ja jos mietit kuinka pitkään meidän pitäisi jaksaa työelämässä, niin milloinkaan ei ole myöhäistä muuttaa suuntaa elämässään. Voit tehdä erilaisia valintoja.






0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page