top of page

BLOGI

Oletko hapannaama?

Oletko hapannaama?

Halusin hiukan jättää mietittävää kehomme happamuudesta. Siihen törmätään varsin usein ja se vaikeuttaa mm.painon pudotusta.

Lisäksi sen muut huonot vaikutukset moni kyllä tuntee huonoina yöunina, poltteluna vatsassa tai muissa vatsan ongelmissa.

Yhä useammat tutkijat uskovat, että liika happamuus voi olla osasyy moniin länsimaissa yleisiin terveysongelmiin, kuten sydän-ja verisuonitauteihin, munuaissairauksiin, osteoporoosiin ja lihasmassan menetykseen vanhuusiässä.

Keuhkoilla ja munuaisilla on tärkeä rooli happo-emästasapainon säätelyssä. Vanhemmiten munuaisten teho heikkenee, mikä lisää elimistön happamoitumista.


Mikä sitten aiheuttaa kehon happamoitumista? Ravinto on isossa roolissa, stressi, liikunta osaltaan lisää kuormaa ja samoin ulkoiset ärsykkeet kuten ilmansaasteet, lisäaineet, lääkityksen jne.

Lista on pitkä ja varmasti meistä jokainen saa osansa jossain muodossa, se on varmaa. Se miten pystyt itse vaikuttamaan kuormittumiseen onkin sitten itsesi käsissä.

Se olisi se rentoutuminen myös todella tärkeää välillä tässä suoritusyhteiskunnassa. Mutta tänään keskityn tähän ravintopuoleen.No mikä se on sitten se kehon oikea PH?


Itse kunkin on hyvä tietää kehon happamuudesta perusasiat. Perusasiat tietämällä voimme seurata ja tarvittaessa korjata asian, mikäli kehomme on siirtynyt happamuuden puolelle.

Happamuutta ja vastaavasti emäksisyyttä mitataan pH -arvolla. Asteikon toisessa päässä on happamuus ja toisessa päässä emäksisyys. Neutraali arvo eli ei hapan eikä emäksinen on 7.


Eläinproteiini, erityisesti liha ja juusto sekä valkoinen vilja suurentavat elimistön happokuormaa. Tiettyjen mineraalien, kuten kaliumin, kalsiumin ja magnesiumin runsas saanti puolestaan lisäävät kehon emäksisyyttä.Näitä mineraaleja juon itse iltaisin restoraten muodossa ja lasken sillä päivän mittaan kertynyttä happokuormaa ja palautan kehoa päivän rasituksista. Se on minulle jo rutiini ja jokailtainen tapa, josta en mieluiten lipsu.

Samoin runsas kasvisten , marjojen ja hedelmien syöminen edistää happo-emäs tasapainon säilyttämistä. Emäksiset mineraalit, antioksidantit ja kuidut edistävät terveyttä ja auttavat painon hallinnassa.

Moni tämän tietää, mutta silti suurinosa syö niitä aivan liian vähän. Itse syön kyllä monipuolisesti, mutta turvaan ruokavalion jättämät aukot suosimallani powercocktaililla. Siitä saan kaikki päivittäin tarvittavat vitamiinit ja antioksidantit elimistölle jokatapauksessa.


Suomi keikkuu 4 maailmassa ylipainoisten ihmisten listalla. Se on erittäin huono juttu tällä väestöpohjalla. Pistää miettimään miten olemme ajautuneet tähän ahdinkoon?


Itse olen sellainen sekasyöjä eli syön kyllä kaikkea kohtuudella. Myös lihaa.

Liha on tärkeä osa liikkujan ruokavaliota mm. proteiinin ja raudan vuoksi. Kuitenkin tyydyttyneen rasvan ja happamoittavan vaikutuksen vuoksi lihaa ei pidä syödä liikaa. Lisäksi runsas lihan käyttö on yhteydessä paksusuolensyöpä riskeihin.


Samoin täysjyvävilja on liikkujalle tärkeä energianlähde. Fyysisesti aktiiviset henkilöt tarvitsevat enemmän viljaa kuin passiiviset. Itse en henkilökohtaisesti ymmärrä sitä miksi pitäisi jäädä viljattomalle, maidottomalle tms dieetille jos et kärsi näiden ravintoaineiden ärsytyksestä elimistössä. On aivan turhaa tehdä jotakin ,koska trendit suosivat nyt tätä ton ton dieettiä jokapaikassa.


Kananmunat ja maitovalmisteet ovat laadukkaita proteiinin lähteitä. Lisäksi niissä on monipuolinen ravintosisältö joten se on paljon tärkeämpi ominaisuus kuin pelkkä happamoittava vaikutus. Itse tykkään rahkasta ja samoin kananmunista. Vatsani kestää ne hyvin, joten itse suosin niitä mieluummin kuin riisi-tai muita proteiinin lähteitä ,joissa voi olla myös omat haittavaikutuksensa.


Jos joskus kiireisen arjen keskellä joudun turvautumaan pikavalintaan, niin Pro Shape on ollut siihen hyvä tuote. Voi sekoitella veteen tai maitoon ja sisältää kaiken tarvittavan ateriaan. Se on parempi vaihtoehto kuin se pikaruoka.Jokaisen täytyy vain löytää sellainen oma itselle hyvä valinta, joka tekee keholle hyvää.
Tällä hetkellä itse olen tyytyväinen tähän tapaani syödä, kehoni voi hyvin ja turvaan aukot hyvillä lisäravinteilla, jotka oikeasti toimivat tehokkaasti.
0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page