top of page

BLOGI

Näkökulmaa ammattilaisen silmin

Vuosi vaihtui ja olin luvannut itselleni jotakin uutta vuoden alkuun, joten sain vihdoinkin toteutettua sen. Työstin blogia, johon halusin erilaista näkökulmaa muiltakin kuin itseltäni.

Koska olen itsekin kouluttautunut hyvinvointialalle ja janoan tietää aina uusia asioita, halusin kuulla sellaista ihmistä, joka on tehnyt alaa 29 vuotta. Suurinpiirtein saman ajan kuin itse olen työskennellyt terveydenhuollossa.

Tämän blogin aiheeksi halusin haastattelun eräästä ihanasta ja karsimaattisesta naisesta, joka on tehnyt pitkän työuran liikunta-alalla. Hän on tunnettu ryhmäliikuntatunneistaan useissa eri keskuksissa ja opiskellut alaa monipuolisesti.

Hän on Eeva Toivala!


TAUSTA

Kuka on sitten Eeva Toivala?

Ystävän mukaan 6 lapsen äiti, ja suurisydämisin ihminen, jonka hän tuntee.

Eeva on kotoisin Nilsiästä.

Liikunta-alan työt hän aloitti vuonna 1992.

Hän on pitkän linjan liikunta-alan ammattilainen.

Häneltä jos keneltä saa todella kattavan kuvauksen alasta. Samoin sen haasteista.


Jos olet hänen tunneillaan päässyt käymään tiedät, että se on taattua tykitystä. Itsekin joillain tunneilla käyneenä tiedän tämän.


Eevalla on kattava koulutustausta. Hän on tietenkin liikunnanohjaaja, mutta myös liikunnan, terveystiedon ja psykologian opettaja, fysioterapeutti ja erikoistunut työterveyshuoltoon sekä seksuaaliterapiaan.

Pakko sanoa, että tästä kaikesta nostan hattua ja arvostan todella paljon.


MIKSI?

Kysyin Eevalta, miksi hän alunperin lähti liikunta-alalle töihin?

Harrastuksesta tuli työ ja haasteista tuli THE juttu.

Taito-ja taideaineissa vasenkätiset - Eeva ja minä molemmat olemme vasenkätisiä - kohtaavat erityisiä haasteita, kun opetus on aina pitänyt "itse kääntää päässä toisinpäin". Tämä on ajoittain raskasta ja kuormittavaa, mutta on sittemmin osoittautunut toimintakyvyn ja aivoergonomian näkökulmista keskeisiksi avaintekijöiksi.

Nimenomaan se tekeminen konkreettisesti tuntui hyvältä. Liikunta oli kivaa.

Sen muistan itsekin nuoruudesta, olin itsekin liikunnallinen, mutta alalle en itse osautunut siihen aikaan, vaan lähdin terveydenhuollon puolelle.


TYÖN HAASTEET JA OPIT

Työn haasteista juteltiin myös ja Eevan mukaan liikunta-ala on varsin villi viidakko sääntöjen suhteen, sillä alalla ei ole työehtosopimusta.

Loukkaantumiset voivat olla kohtalokkaita. "Puhun tässä konkreettisesti kantapään kautta opituista asioista, mikä tulee nykyhetkessä esiin laajojen teoria- ja lakiopintojen toteuttamisen myötä."


Ammatillisesta näkökulmasta tarkastellessa laaja-alainen osaaminen mahdollistaa työn monipuolistamisen. Työkuormitus on osattava ajastaa ja jaksottaa optimaaliseksi riittävän palautumisen mahdollistamiseksi. Perhe-elämä on toki kovilla, koska usein työt ajoittuvat juurikin ilta-aikaan.


Parasta liikunta-alalla on Eevan mielestä se, kun saa yksilön innostumaan uudesta asiasta vaikka tämä olisi alussa ollutkin sitä vastaan.

Ei kannata olla ehdoton asioiden suhteen vaan testailla eri lajeja ja mennä mukaan toisenkin kerran.

Joskus johonkin " syttyminen" voi vaatia hiukan aikaa, mutta siitä voi tulla sinulle elämäsi paras asia.


KUPLIEN PUHKONTAA

Minua kiinnosti myös seksuaalineuvojan ammatti.

Siksi halusinkin tietää siitä hiukan lisää.

Seksuaalineuvoja on ammatillinen erikoistutkinto. Eevaa kiinnostavat "itsestäänselvyydet” sekä tabut aiheet. Seksuaaliset aiheet ovat edelleen tabuja täällä yhteiskunnassa. Meistä jokainen on saanut alkunsa seksin seurauksena. Kuinka moni juttelee tästä? Epäilen ettei kovin monikaan.

Näistä vaietaan ja hyssytellään. Eeva kyseenalaistaa tabuja ja haluaa tuoda keskustelua niihin. Peloille ja epäluuloille ei olisi hyvä antaa valtaa.


Kysyin myös mitä Eeva sanoisi ihmiselle, joka miettii liikunta-alaa ammatikseen?

Mene sitä kohti mitä rakastat.

Jos harrastuksesta tulee työ, on se melkoinen motivaatiolähde.

Mieti kuitenkin omaa arvomaailmaasi miksi haluat juuri sitä? On hyvä tutkiskella itseään mikä alassa kiehtoo ja onko se oikea motiivi.

Ja kaikkea kannattaa kokeilla, jotta tietää onko oikealla tiellä.


Eeva kannustaa ihmisiä tutustumaan eri lajeihin. Trendejä tulee ja menee. Ei ole pakko käydä kuntosalilla, jos se ei tunnu hyvältä. Liikunta on monimuotoista ja tuloksia saat muullakin tavoin kuin pumppaamalla rautaa. Arkiliikunta on arvokasta ja siihenkin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.


Halusin tietää Eevan tulevaisuuden haaveista ja sain vastaukseksi: ehkä ennen eläköitymistä valmistun psykoterapeutiksi, erikoisosaaminen seksuaalipsykologian puolelle.

Me kumpikin haaveillaan myös " lämpimistä vesistä" ja auringosta! Se herättää henkiin!


MIKÄ HARMITTAA?

Etten nuorena lähtenyt lukemaan lakia oikeustieteelliseen. Toisaalta sitä on turha harmitella, sillä tuskin olisimme tässä vuoden 2020 lopussa tutkimassa näitä hetkiä ja peilaamassa menneisyyteen, jos niin olisi käynyt. Nyt voimme puhua kokemuksellisista pohjarikkauksista, jotka ovat arvokkaita elämän lahjoja.Kiitos Eeva Toivala, että tulit haastateltavaksi ja kerroit oman näkökulmasi alasta.

Minä tunnen hänet muutaman vuoden takaa. Avopuolisoni on hänen kanssaan samalta kylältä kotoisin . Itse tykästyin Eevan karismaan ja siihen miten vahva ja itsenäinen nainen hän on.

Häneltä jos keneltä saa hyviä vinkkejä ja tällä alalla täytyy olla nöyrä ja ottaa oppia pitkään alalla olleilta.


Kiitos ja kumarrus, tästä on hyvä jatkaa kohti uusia haasteita!0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page