top of page

BLOGI

Mihin tarvitsemme lihaksia?



Tänään muistutus lihasten merkityksestä kehollemme.

Suositus on harjoittaa lihaskuntopainotteista harjoittelua vähintään 2x viikossa muun liikunnan ohella.

Tämä ei täyty kuitenkaan noin 70% ihmisistä. Kestävyysliikuntaa kyllä harjoitetaan, mutta lihaskunnon harjoittaminen jää usein vähälle.

Pelkkä lenkkeily ei kuitenkaan riitä.

16% ihmisistä ei ole säännöllistä liikuntaa ollenkaan.

Lihaskunnon ylläpitäminen ei myöskään ole itsestäänselvyys. Iän myötä lihaskato kiihtyy ja jos emme harjoita lihaksiamme riittävästi, alkaa monia negatiivisia asioita tapahtumaan kehossamme.


Tämänhetkisen tiedon mukaan keskimääräinen ihmisen kunnon mukainen työaika olisi vain 6 tuntia/ päivässä. Tämä on nähtävissä, sillä usein 8 tunnin työpäivien jälkeen ei jää enää energiaa muuhun. Perjantaisin työviikon jälkeen voimat ovat aika vähissä.

Vuorotyö haastaa myös unet ja levon.

Toisaalta mietityttää myös se, että työelämän haasteet kasvavat päivä päivältä, osalla aloista on työvoimapulaa ja ne ketkä tekevät, joutuvat tekemään kaksinverroin enemmän töitä.

Yrittäjät ovat ahtaalla, on tehtävä pitkää päivää pärjätäkseen ja se on taas pois muusta elämästä.

Ei siis ole ihme jos energiaa jää vähän vapaa-ajalle. Työelämä imaisee aika ison osan elämästä.





Nukkumiset voivat olla epäsäännöllisiä ja univaje on tuttua. Harrastuksille jää aika vähän energiaa ja aikaa, vaikka ne myös antaisivat paljon.


Yhtälö ei siis olekaan niin yksinkertainen. Voisi jopa sanoa, että osaltaan yhteiskunnan haasteet ajavat meidät ahtaalle ja väsyttävät. Toki jos olet paremmassa kunnossa, jaksat vastata noihin haasteisiin paremmin, mutta siltikin väsymys on tuttu tunne itsellenikin arjen keskellä.


Toisaalta meillä kaikilla on tasan sama määrä tunteja päivässä. Aika usein voit itse päättää miten nuo tunnit käytät.


On toki hyödyllistä harrastaa ihan mitä tahansa liikuntaa, mutta lihasten harjoittamista ei pidä unohtaa.

Tarvitsemme lihasvoimaa hallitsemaan kehomme eri osia ja tietenkin liikkumiseen.

Lihasten merkitys on iso vahvistamaan luustoa ja ehkäisemään osteoporoosia.

Voimaharjoittelulla on positiivinen vaikutus solujemme energian tuottoon.

Ikääntyessä lihasmassan määrä vähenee, mikä on yhteydessä perusaineenvaihdunnan eli käytännössä energian kulutuksen hidastumiseen.

Voimaharjoittelulla on mahdollista lisätä lihasmassaa, joka kuluttaa levossa enemmän energiaa kuin rasvakudos. Jos lihasvoiman harjoittaminen on vähäistä ja ruokailutottumukset huonot vaikuttavat ne rasvamassan hitaaseen kasvuun myös haitallisilla alueilla eli sisäelinten ympärillä.


Voima- ja yhdistelmäharjoittelun on todettu yhdessä parantavan mielenlaatua paremmin kuin esim. aerobinen harjoittelu yksinään.

Lihasharjoittelu on myös parantanut useita kognition osa-alueita iäkkäillä eli se voi ehkäistä myös muistisairauksia.

Lihasten merkitys on iso, jotta iäkäs ihminen selviytyy päivittäisistä askareistaan.

Tämä kannattaa jokaisen muistaa, sillä ikää meille kaikille tulee joka vuosi lisää.

Ei ole siis täysin päivänselvää monellekaan se, miksi lihaskuntoa pitäisi pitää yllä ja vahvistaa.


Nuorilla voi olla tavoitteita lihasmassan kasvattamiseen monista syistä. Kisataan, peppua treenataan ja halutaan näyttää hyvältä. Pääsemme porskuttamaan noin 30-ikävuoteen melko huolettomasti, mutta sen jälkeen on tehtävä töitä enemmän lihasmassan säilyttämiseksi.

Ikääntyessä terveydelliset hyödyt ovat tärkeämmässä roolissa ja lihavoiman harjoittaminen säännöllisesti on tärkeää elimistön toimintojen ylläpitämiseksi. Saatamme säästyä monelta vaivalta, jos harjoitamme kehoa monipuolisesti.

Lihaskadon eli sarkopenian tärkein ehkäisy- ja hoitomuoto ovat lihasharjoitteet.

Lihaskuntoharjoittelu vaikuttaa myös suotuisasti sokeri-ja insuliini aineenvaihduntaan.


Lihasvoimaa voi toki harjoittaa muuallakin kuin kuntosalilla. Tehokkaat kotitreenit ajavat asiansa. Toki vastuksia saat lisättyä kuntosalilla ehkä tehokkaammin.

Mutta jos joku ei ehdottomasti tykkää käydä kuntosalilla, on vaihtoehtoisia liikuntamuotoja myös olemassa. Esimerkiksi jumpat, ryhmäliikunta, jooga ja pilates. Sen vuoksi ei kannata jättää lihasvoiman harjoittamista kokonaan.


Ruokailulla on myös merkitystä, kun haluat lisätä lihasmassaa.

Vanhempi ikäluokka on opetettu syömään "pottua ja leipää" kohtuu tehokkaasti ja ainakin itse olen törmännyt tosi usein siihen miten vähäistä proteiinin saanti on varsinkin ikääntyvillä.

Valitettavasti vanhat tottumukset ovat hiukan "aikansa eläneitä" ja siksi moni ikääntyvä kärsii ravitsemuksen suhteen vajeista. Nimenomaan iän myötä suojaravintoaineidenkin tarve korostuu.

Tässä olisi työsarkaa saada ikääntyville ravitsemusasiat kuntoon.


Monien sairauksien puhkeaminen voisi olla mahdollista ennalta ehkäisevästi, kun puututaan ajoissa oikeisiin asioihin ravinnon ja liikunnan suhteen. Ravintolisillä on myös iso merkitys ruokavalion tukena. Niitä ei pidä missään nimessä väheksyä, sillä valtaosan ruokailut eivät suju toivotulla tavalla.


Lihasharjoittelun tulisi tapahtua nousujohteisesti ja säännöllisesti. Vähintään 2x viikossa.

3x viikossa kehittää jo enemmän ja 4-5x tekee ihmeitä lihaskunnolle.

Nousujohteisuudella tarkoitetaan vastuksen asteittaista lisäämistä ,toistojen lisäämistä sarjoihin tai harjoituskertojen lisäämistä. Voimanlisäys on merkittävää vasta 6-8 viikon jälkeen.

Hyötyjä on siis valtavasti, kunhan malttaa treenata maltillisesti.


Itse kävin kehonkoostumus mittauksessa syksyllä ja olen sitä mieltä, että jokaisen kannattaisi jossakin elämänsä vaiheessa käväistä sellaisessa. Se kertoo suuntaa terveydentilastasi. Siitä saat paremman kuvan kuin pelkällä mittanauhalla, puntarilla tai kuvilla.

Itse suosittelen omille asiakkailleni mittauksessa käymistä ennen treenien aloittamista ja sitten myöhemmin uudelleen, jotta nähdään mitä kehossa on tapahtunut.

Se kertoo lihastasapainosta, rasvan määrästä, viskeriaalirasvasta eli haitallisesta rasvasta sisäelinten ympärillä, kehon nesteistä, ja jopa solujesi tilasta.

Urheilijoille mittaus kertoo myös palautumisesta ja sen vaikutuksesta suorituksiin.

Sairaaloissa laitetta käytetään terveydenhoitoon.

Toivon mukaan tulevaisuudessa mittaukset tulisivat vielä enemmän perusterveydenhuoltoon ja työterveyteen avuksi.


Olen itse käynyt useita kertoja Inbody mittauksissa ja nyt edellisestä kerrasta oli vierähtänyt vuosia.

Oli silti ilo huomata, että ikäisekseni naiseksi tilanteeni on kiitettävä. Hiukan jännitti astua mittarille.


Jos jotakin petrattavaa on niin hiukan voin pudottaa rasvan määrää kehossa, mutta toisaalta sekään ei ollut hälyttävää. Iän myötä tarvitsemme hyviä rasvoja moniin toimintoihin aivoissa. Itse en käytä juurikaan rasvattomia tuotteita. Juustot ostan -17% ja käytän oliiviöljyä ruuanlaitossa, mutta joskus myös perus voita.

Lihasten suhteen olen todella tyytyväinen. Lihasta on tasaisesti ja keskivartalossa yli normaalirajan. Viskeriaalirasvaa ei ole tiedossakaan. Solujeni tila on huippu ikääni nähden. Laite mittaa solun rakennetta ja kertoo siten esimerkiksi ravitsemuksen tilan.

On mielenkiintoista miten tällaisilla menetelmillä saadaan tietoa kehon tilasta ja solujen seinämien rakenteesta.

Kaikki tämä kertoo terveydentilastani ja siitä, että olen huolehtinut itsestäni ja terveydestäni järkevästi.

Tätä sanomaa toivoisin saavani jakaa myös muille.

Huolehtikaa parhaimmalla mahdollisella tavalla itsestänne. Älkää tinkikö omasta terveydestänne.

Se on kallisarvoista ja mikään mammona ei tuo sitä takaisin. Tehkää asioita sen eteen ennalta ehkäisevästi, huolehtikaa lihaksistanne, liikkumisestanne ja ravinnostanne.

Jos sinua kiinnostaa kehonkoostumus mittaus, kysäise minulta lisää ja voit vaikka käväistä Kuopion Intersportissa Inbody mittauksessa.

Lokakuussa 16-17.10 on myös Intersportin järjestämä tapahtuma kauppakeskus Matkuksessa, jossa voit käydä mittauttamassa itsesi ilmaiseksi viikonlopun ajan. Minä olen siellä tekemässä mittauksia tuolloin. Samalla jos aikaa jää tulkitsen mittausta. Saat vinkkejä miten lähteä liikkeelle ja mihin pitäisi keskittyä.

Myöhemmin voi olla hyvä tehdä uusi mittaus, jotta nähdään millaista kehitystä kehossa on tapahtunut.




0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page