top of page

BLOGI

Merjan vinkit parempaan oloon!



Olen pohtinut kysymyksiä ruokailuun ja hyvään oloon liittyen ja ajattelin, että kirjoitan omia kokemuksiani ja ajatuksiani tähän aiheeseen. Minulla on elämää takana 47 vuotta ja olen törmännyt vaikka minkälaisiin ajatuksiin ja ohjeisiin. Ei varmaan ole olemassakaan yhtä ainoaa oikeaa tapaa syödä, koska olemme yksilöitä.

Jollekin voi sopia joku juttu ja toiselle taas ei millään.

Kun löytää " kultaisen keskitien" on paremmalla puolella.

Itse luon aivan omat kokemukseni ja ajatukseni näistä asioista. Olen lukenut ja opetellut asioita kantapään kautta. Kokeilen uusia asioita ja totean sitten ovatko ne minun juttuni vai eivät.


Miksi terveellinen ruokailu sitten on tärkeää?

Milloin tiedät syöneesi riittävän ravinteikkaasti?

Mistä tiedät, että keho on balanssissa?

Olosi kertoo sen jos osaat kuunnella kehosi viestejä.

Energisempi olo, hyvä palauttava uni parempi vastustuskyky painon hallinta ja yleinen terveydentila ovat näkyvimmät merkit paremmasta olosta.

Kuulostaa kliseiselle, mutta on totta!

Palautuminen ja nukkuminen ovat näkyvimmät merkit siitä onko kaikki kunnossa.


Liian monen ruokailut eivät suju kuitenkaan toivotulla tavalla. Arjen kiireet, haasteet elämässä ja usein myös laiskuus vaikuttavat siihen millaista ravintoa kehollemme annamme.

Kaupoissa on paljon valmistuotteita joihin turvaudutaan kiireessä.

Se ei ole aina väärin, että turvaudumme helpompiin ratkaisuihin, mutta jos suurinosa valinnoista koostuu näistä valinnoista, ollaan väärällä tiellä.


Keho kertookin usein, että ravinnon suhteen olisi paljon petrattavaa. Pienet krempat ja jatkuvat sairastelut kertovat puutteista ravitsemuksessa ja elämäntavoissa.



Ne eivät vastaa arjen paineita tai liikunnan määrää.

Sillä on taas vaikutuksia myös unen laatuun ja palautumiseen. Antioksidanttien tarve olisi suurempi kuin myönnämme. Lisäksi jos suolistossa on ongelmia, ei ravinteiden imeytyminen olekaan enää ihan itsestäänselvyys.


Ruokapäiväkirjoja seuratessani törmään todella usein vajavaisiin ruokailuihin. Aterioiden koostaminen ja annostelu on vaikeaa. Moni puhuu syövänsä monipuolisesti, mutta todellisuus onkin toisenlainen.

Vuorotyöt haastavat luontaisen rytmin ja keho on vielä enemmän koetuksilla.

Ei riitä, että syöt muutaman kerran viikkoon monipuolisesti. Jokaikinen päivä tulisi pohtia valintojaan.

Suolistovaivat ja sairastelut kertovat siitä, että jotakin on pielessä.

Kuten aiemmin totesin ravinto ei vastaa kehon haasteisiin eli ei ole riittävää. Suurin ongelma on liian vähäinen syöminen ja vääränlainen ravinnon koostaminen.


Myöskin matala rauta-arvo on +40-vuotiailla naisilla todella yleinen ongelma. Onneksi siihen on nyt alettu herätä lääkäripuolellakin ja otetaan myös ferritiini testejä eikä pelkästään hemoglobiinia.

Jos raudat ovat matalalla, se vaikuttaa painon hallintaan, treeneistä palautumiseen ja jopa nukkumiseenkin. On miltei mahdotonta kehittyä treeneissä, jos raudat eivät ole kunnossa.

Kasvisyöjien on hyvä tiedostaa tämä ongelma. He joutuvat vielä enemmän miettimään ravinnon koostamista ja riittävien aminohappojen saamista.

Älä syö kuitenkaan isoja annoksia rautaa, jos et ole varma millaiset arvosi ovat.



Muistan itse sen miten jalat tuntuivat raskaille varsinkin portaita noustessa. Samoin nukuin huonosti. Hengästyin helposti ja en olisi voinut kuvitellakaan juoksevani mitään pitkiä matkoja.

Kesti pitkään korjata arvoja rautalisällä ja selvitin myös syyn siihen miksi raudat tippuivat noin alas.

Runsaat kuukautiset ja liikkuminen söivät varastot miltei tyhjiksi.

On monia näkökantoja siihen milloin rautavarastot ovat tyhjenemässä. Jokatapauksessa varastorauta-arvojen täytysi olla useissa kymmenissä ennenkuin ne ovat edes kohtuulliset. Joku puhuu, että jos arvo on alle 30 puhutaan jo tyhjistä varastoista.

Onneksi löysin itse syyn tähän ongelmaan, jota pääsin korjaamaan.


Joillain voi olla raudan imeytymis ongelmia vuotavan suoliston vuoksi ja silloin olisi hyvä miettiä miksi suolisto on siinä kunnossa? Miten ravinteet saisi imeytymään paremmin?

Jos suolinukat eivät ole kunnossa ja suolisto " vuotaa" moni muukin asia valuu suolistosta alas suoraan vessan pönttöön ilman, että ravinteet ehtivät imeytyä.

Kehosi kyllä kertoo sen, millaisessa tilanteessa olet. Jos vain kuuntelet sitä!


Tässä iässä on viimeistään hyvä kiinnittää huomio myös riittävään D-vitamiinin saantiin. Yleiset suositukset ovat aika pieniä määriä ja totesin viime talvena itse, että pienet määrät D-vitamiinia eivät riitä, sillä omien verikokeiden arvojeni mukaan olin alle suositusrajojen. Aloitin samantien tankkaamaan isommalla annoksella, vastoin yleistä ohjetta. Olin yllättynyt alhaisesta tuloksesta, sillä oleilen paljon myös ulkona kesäisin, mutta sekään ei auttanut nostamaan D-tasoa oikealla tolalle.

Tiesithän, että alhainen D-vitamiini taso altistaa osteoporoosille ja luuston ongelmille sekä vaikuttaa immuunipuolustukseen. On tutkimuksia, joissa korona virus esimerkiksi koettelee niitä raskaammin, joilla on ollut alhainen D-vitamiini taso. Kiinnitä siihen siis oikeasti huomiota ja mittauta, jos olet epävarma tuloksestasi.


Nostan myös magnesiumin tärkeäksi. Sen merkitystä monikaan ei tiedosta. Se on yksi tärkeimmistä kivennäisaineista kehossa. Se vaikuttaa lihasten ja luuston hyvinvointiin ja on osallisena sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa. Suosittelen lähes poikkeuksetta sitä extrana iltaisin.



Kärsin ajoittain IBS oireista eli ärtyneen suoliston ongelmista. Niihin vaikuttavat liika kiire ja stressi. Ruokavaliolla ja laadukkailla lisäravinteilla pidän vaivan kurissa, mutta ajoittain huomaan oireilua jos en lepää riittävästi.

Muistan kun eräs lääkäri oli jo laittamassa minua tähystettäväksi vatsakipujen vuoksi ja suositteli happosalpaajia käyttöön . Hyvin yleisiä tutkimuksia ja ohjeita vatsan ongelmissa.

Silloin sain tukea juurikin ravinnosta ja vitamiineista ja en koskaan joutunut tähystykseen ja pääsin eroon happosalpaajista. Epäilin itse, että minulla ei ollut happovaivoja vaan happojen puutetta vatsassa, jota happosalpaajat olisivat pahentaneet. Hapoton vatsa on avaintekijänä B-12 vitamiinin, foolihapon, sinkin, raudan ja kalsiumin puutostiloissa.

Eräässä tutkimuksessa ulkomailla oli tutkittu kilpirauhasen vajaatoiminnan ja hapottoman vatsan yhteyttä. Oireita hapottomuuteen ovat anemia ( joka itselläni oli lievänä), väsymys ( olin aivan hurjan väsynyt) ja puutumisoireet. (huomasin varsinkin öisin käsien puutumista itselläni).

Minullahan on siis kilpirauhasen vajaatoiminta, johon on lääkitys. Onneksi sain apua muualta ja vältin nuo tutkimukset ja turhien lääkkeiden käytön. En ole vuosiin tarvinnut minkäänlaisia happosalpaajia. Tiedän niiden kuitenkin olevan todella yleisiä ihmisillä. Kun närästää turvaudutaan ensimmäisenä happosalpaajiin.


Miljoonat ihmiset maailmassa käyttävät miljardeja euroja happosalpaaja lääkkeisiin!!!

Refluksi vaivoihin isoin ja tärkein korjaava tekijä olisi ruokavalio. Aterioiden rytmitys ja koostaminen oikein. Tupakka lisää refluksi oireita.



Ohutsuolessa ravinto pilkkoutuu tai ainakin sen pitäisi pilkkoutua, jos ei ole ongelmia. Samoin ravinteiden imeytyminen tapahtuu siellä. Ravintoaineet, vitamiinit ja hivenaineet imeytyvät pääasiassa siellä. Ohutsuolta peittää limakalvo. Limakalvon tehtävä on huolehtia ravintoaineiden muokkauksesta ja imeyttää ne elimistön tarpeisiin. Sen päällä on myös aiemmin mainittu suolinukka, jos suolisto on terveessä kunnossa.

Mutta jos on ongelmia suoliston kanssa, niin imeytymisessä ja pilkkoontumisessa voi olla ongelmia. Tällöin keho ei saakaan rakennusaineita oikeisiin paikkoihin ja alkaa reagoida erilaisilla tavoilla.

On tärkeää pohtia miten ja millaista ravintoa syötät suolistoosi. Ruoki suolistoa hyvillä bakteereilla, mm. hapanmaito tuotteet tuovat niitä, samoin vihreät kasvikset ja vihannekset.

Itse käytän itsetehtävää luonnon jogurttia, jossa on 4 erilaista maitohappobakteerikantaa ja jokaikinen aamu juon powercocktail juoman, jossa on 8 erilaista kuitua, ruuansulatusentsyymit, marjojen polyfenoleita, vitamiineja luontaisessa muodossaan, maitohappobakteereita ja yrttejä.

Kun annat suolistollesi riittävät rakennusaineet, se pysyy kunnossa ja toimii kuten sen pitääkin. Tällöin saat rakennusaineet oikeisiin paikkoihin kehossa. Silloin ei haittaa vaikka ruokailu ei aina olisikaan optimaalista, vaan voit suoda itsellesi myös herkkuhetkiä.

Kunhan muistat säännön 80% hyvää ja ravinteikasta ruokailua ja loput 20% voi olla sitten herkuttelua ja rennompaa suhtautumista syömiseen.

Muista myös antaa suolistolle lepoa eli ruokailujen välin olisi hyvä olla noin 4 tuntia. Yön aikainen " paasto" tekee myös hyvää. Olisi hyvä jos paaston pituus olisi noin 10-12 tuntia.


Hermosto vaikuttaa myös suoliston toimintaan eli jos on stressaantunut ei ruuan sulatuskaan toimi normaalisti. Liiat kierrokset vaikuttavat ruuan pilkkoontumiseen ja imeytymiseen. Ruuan jälkeen olisi hyvä antaa suoliston tehdä tehtäväänsä ja antaa sille lepoa, jos suinkin vain on mahdollista.

Eli ns. päiväunet ovat myös suoliston kannalta hyvä juttu. Tällöin parasympaattinen hermosto rauhoittaa elimistön toimintoja ja palauttaa sen toiminnan tasapainotilaan. Kannattaa siis panna " jarru" pohjaan välillä ja antaa kehon hoitaa tehtäviään.


Ihminen on kokonaisuus. johon vaikuttavat ulkoiset ärsykkeet, mutta myös opitut tavat. Opituista tavoista opettelu uusiin vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta on mahdollista. Varaa vähintään 3kk uusien tapojen opettelemiseen. Kun teet toistoja päivästä toiseen, alkaa uusi tapa muokkautua.


Ruokailun tulisi olla rentoa ja siitä pitäisi nauttia. Joillekin ruoka on vain polttoainetta elimistölle, mutta itse ajattelen siitä enemmän. Tykkään laittaa ruokaa, kun siihen on riittävästi aikaa ja kokeilen mielellään myös uusia reseptejä. Arki on usein kiireistä ja silloin turvaudun itsekin joskus valmiiseen vaihtoehtoon. Salaattia meillä löytyy aina tai ainakin useimmiten jääkaapista.


Sokerikoukku on myös hyvin yleinen ongelma. Sokeri on melkoinen " huume". Mitä enemmän sitä syöt, sen enemmän sitä tekee mieli.

Jos vähennät valkoisen viljan ja sokerin käyttöä, huomaat olossasi melko pian ison eron. Vaikuttaa jopa nukkumisen laatuun.

Hyvä vinkki makeanhimoon ovat kuivatut hedelmät. Toki niitäkin kohtuudella, mutta esimerkiksi viikuna kuivattuna on voi auttaa ehkäisemään osteoporoosia ja kuivatut hedelmät ehkäisevät rappeuttavia sairauksia, sillä ne sisältävät paljon E- ja C- vitamiineja ja antioksidantteja. Niistä saa kaliumia ja B-vitamiineja. Ne myös parantavat ruuansulatusta ja huoltavat suolistoa. Älä silti liioittele niidenkään kanssa.

Tai sitten hedelmät hedelminä ( niissä on kuitenkin hedelmien sokereita, jotka saattavat myös pitää koukkua yllä) ja marjat ovat hyvä vaihtoehto jos tekee makeaa mieli. Kun pystyt olemaan parikin viikkoa ilman sokereita, ei niitä tee enää niin paljon mielikään.


Meillä Suomessa on puhuttu paljon aikoinaan "ruokaympyrä mallista". tiesittekö, että se on lähtöisin jenkeistä? Aluksi ongelma oli ruuan puute, nyt ylipaino ja riskisairaudet.

Siksi se on päivitetty "lautasmalliin", jossa ateria koostetaan pääasiassa kasviksilla ja salaatilla, neljännes hiilihydraateilla ja neljännes proteiinin osuudella.


Suomessa on paljon ongelmia ylipainon ja sairauksen kanssa ja siksi mietinkin sitä, että kun puhutaan yleisesti ettet tarvitse mitään ylimääräisiä vitamiineja tai lisäravinteita, kun syöt terveellisesti ja monipuolisesti, niin kuinka monella tämä sitten täyttyy jokaikinen päivä?

Tähän on vielä pitkä matka, mutta sitä kohti toivon monen myös menevän.

Tutkimuksien mukaan alle 20% ihmisistä syö suositusten mukaisesti. Kyllähän maalaisjärki silloin sanoo, että ne loput 80% tarvitsevat paljon tukea ruokailuun ja aterioiden koostamiseen oikein ja että näissä tapauksissa ei ole liioiteltua käyttää tukena myös lisäravinteita sekä vitamiineja, jotta taataan riittävät ravinteet elimistölle. Töitä riittää siis, jotta ihmiset osaisivat koostaa ruokalautasensa oikein ja vieläpä myös omaksua tavan jokapäiväiseen käyttöönsä. Kun sinulla on haasteita kehossa tai elämässä, ei normijutut ehkä riitäkään korjaamaan tilannetta. Vaihdevuosi-iän kolistellessa nurkilla on entistä tärkeämpää pohtia valintojaan. Moni asia muuttuu kehossa ja myöskin sen vaateet muuttuvat. Alkoholin- ja sokerin sietokyky heikkenee. Sen olen huomannut omakohtaisesti.

Kirjavinkkinä voisin heittää Paula Heinosen uusimman kirjaan : Hyvinvointia vaihdevuosiin!


Viimeisinä muttei vähäisimpänä on ihmisen mieli. Sen rooli on oikeastaan tärkein. Voidaan puhua liikunnasta ja ravinnosta, mutta jos mieli ei ole mukana on kaikki turhaa.

Mielen voima ja sen vaikutukset ovat kiistattomat. Siksi aionkin tulevina vuosina perehtyä siihen vielä enemmän.












Recent Posts

See All
bottom of page