top of page

BLOGI

Henkinen stressi syö!

Tämä aihe on ollut minulle itselleni hyvin henkilökohtainen.

Usein puhutaan siitä miten fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen puoli elämässä pitäisi olla tasapainossa, jotta voisimme voida mahdollisimman hyvin.

Se on kuitenkin aika vaikea yhtälö arjen keskellä. Melkoista tasapainottelua monella vai mitä?

Usein vielä laitetaan kaikkien muiden tarpeet omien edelle ja porskutetaan " teräsmiehenä tai -naisena" eteenpäin, kunnes jossain vaiheessa uuvutaan.


Kuinka moni tunnustaa, että nämä osa-alueet ovat kutakuinkin tasapainossa?

Itsekin tasapainoilen näiden asioiden keskellä ja huomaan kyllä sen, jos jokin noista pettää, niin se vaikuttaa hyvinvointiin isosti.

Olipa se sitten niin, että kehosi alkaa kipuilla etkä voi optimaalisesti harjoitella kuten haluaisit, se vaikuttaa kehoosi ja et pysty panostamaan täysillä oikein mihinkään.

Itse huomaan hyvin usein, jos menee liian lujaa, että pienet kivut kehossa siellä ja täällä alkavat kertoa, että pysähdy! Viimeksi Lapin reissulla vasen käsi oikutteli ( ehkä sai myöskin kylmää).


Tai sitten jos sosiaalinen puoli laahaa etkä jaksa olla mukana oikein missään täysillä? Et jaksa tavata ystäviäsi saatikka sopia etukäteen mitään menoja. Silloinkin voi olla hyvä miettiä miksi et jaksa tavata ystäviäsi?


Henkinen puoli on sitten se asia, joka on tullut tutuksi itselleni lähiaikoina. Se on hyvin kokonaisvaltaista.

Esimerkkinä siitä tässä syksyllä surin koiraani, koska se sairasteli ja emme ensin tienneet syytä. Olin huolissani ja näihin lemmikkeihin kiintyy niin paljon enkä ollut ollenkaan valmistautunut menettämään sitä niin varhain.

En olisi voinut kuvitellakaan miten kova suru siitä tuli ja miten pahalta se tuntui.

Mikään muu ei huvittanut ja olin totaalisen väsynyt .

Onneksi saimme koiran hoitoon ja nyt näyttää jo paremmalle.

Pieni huoli on silti mielessä edelleen.

Se oli muistutus siitä miten musertava tunne suru on ja kuinka se syö henkisen voimavaran.

Itse pitäisin sitä isoimpana tekijänä hyvinvoinnin saralla.


Jos et voi henkisesti hyvin se vaikuttaa kaikkiin muihinkin osa-alueisiin.

Surua voi toki tulla niin monesta asiasta ja tämä oli vain esimerkki, jonka itse koin vasta hiljattain.


Oletko muuten tullut ajatelleeksi sitä, että keho voi myös hyvin usein " kertoa" pienillä vaivoilla siitä, ettei jokin ole kunnossa?

Pienet asiat kuten usein toistuva päänsärky tai sairastelu voivat olla merkkejä hidastaa tahtia tai jopa miettiä valintojaan uudelleen?

Hyvin usein suljemme korvamme noilta " merkeiltä" ja turrumme oloomme vaikka niin ei pitäisi tehdä.

Se lääkepurkeilla juokseminen ei aina ole paras valinta.

Loppujen lopuksi riskinä on sairastua pahemmin johonkin. Pitkään jatkunut stressi on myrkkyä elimistölle. Hiljainen tulehdus on petollinen vieras elimistössämme.


Jos heräisimme ajoissa miettimään ja kuuntelemaan kehoamme, voisimme ehkä ennalta ehkäistä joitakin sairauksia.

Moni kuitenkin turtuu oloonsa ja olettaa, että näin sen kuuluu mennäkin. Ei nähdä enää muita vaihtoehtoja.


Kehon kuunteleminen korostuu vain iän myötä.

Huomaan ainakin itse sen, että kiinnostus on vaihtunut monessa asiassa tultuani 40-vuoden ikään ja on myös armollisempi itselleen.

Ei tarvitse pyrkiä täydellisyyteen, sillä kukaanhan meistä ei ole sitä.


Muistutus myös meille kaikille > emme ole mitään robotteja, vaan ihmisiä ja meidän pitää levätä ja huolehtia hyvinvoinnistamme nyt eikä vasta sitten, kun on todettu joitakin sairauksia.

Koskaan se ei ole myöhäistä, mutta mitä aiemmin heräämme miettimään, sen parempi.


Stressiltä emme voi kokonaan välttyä elämässä, mutta voimme vaikuttaa miten annamme sen musertaa elimistömme. Tiesithän, että stressi kuluttaa myöskin voimavarojamme eri tavalla ja on tärkeää huolehtia esim. vitamiineista ja ravinnosta entistä paremmin.

Immuniteetin vahvistus on tähän aikakauteen todella tärkeää. Huolehdi siis, että syöt mahdollisimman monipuolisesti ja ota toimivat vitamiinit käyttöösi, joista saat buustia arkeen.

Tosiasia on kuitenkin se, että meillä suomalaisilla on paljon petrattavaa ruokailuissa ja onkin todella perusteltua tukea sitä toimivilla tuotteilla.


Itse olen sitä mieltä vaikka pyrinkin syömään monipuolisesti ettemme millään saa kuitenkaan kaikkia ravinteita pelkästä ruokavaliosta päivittäin ja siksi suosin lisäravinteita tukemassa ruokavaliota. Suomessa ainakin tärkeimmät lisäravinteet ovat D-vitamiini ja magnesium, joita tarvitaan monissa kehon prosesseissa.

Ei kannata kuitenkaan tuudittautua, että pelkästään nämä kaksi olisivat riittäviä. Olemme yksilöitä ja myöskin tarve on yksilöllistä. Monet sairaudet esimerkiksi lisäävät lisäravinteiden tarvetta.

Samoin naisten vaihdevuosiaika voi olla käännekohta, jolloin on hyvä miettiä vitamiinit ym.kohdilleen. Eikä se koske pelkästään naisia vaan myös miehiä.

50-vuoden taitos muuttaa paljon kehossa ja lihasmassan säilyttäminenkin muuttuu haasteellisemmaksi.


Pitää myös muistaa, että vitamiineissa on eroja ja hyvin usein se halvin ei ole paras.

Joudut usein ottamaan sitä moninkertaisen annoksen verrokkina siihen vaihtoehtoon josta saisit isomman annoksen kerralla. Tästä on tutkimustietoa ja en ole ainoa, joka tämän asian tiedostaa.

Nestemäisessä muodossa olevat imeytyvät paremmin ja suosin itse luontaisia lisäravinteita, jolloin en kuormita kehoani turhaan.

Elämä on valintoja ja kannattaa miettiä millaisia valintoja teet.


Mm. stressi aiheuttaa kehoon hiljaista tulehdusta, se happamoittaa kehoa ja vanhentaa ennenaikaisesti. Hiljaisen tulehduksen taltuttamiseen täytyy ravinnon olla jokaisella aterialla monipuolista ja sisältää paljon vihreää. Ei riitä jos syöt porkkanan silloin tällöin.

Hiljaisen tulehduksen oireet yritetään hyvin usein unohtaa tai peittää. Kuvitellaan, että kaikki on hyvin.


Jätän tähän loppuun vielä oman nettikauppani osoitteen, josta löydät monipuolisesti monenlaisia lisäravinteita tukemaan ruokavaliotasi. Näistä voit myös kysyä lisää minulta suoraan.


Tiesithän, että nämä tuotteet ovat GMP testattuja eli verrattavissa apteekkilaadun tuotteisiin, ainoana erona, että nämä vitamiinit ovat luontaisia eli tehtyjä ravinnosta erilaisista raaka-aineista ja eivät siis kerry elimistöön ylimäärinä eivätkä siten rasita myöskään elimistöä toisin kuin synteettisesti valmistetut vitamiinit, joita suurin osa pillerimuodossa olevista on.

Suurinosa on nestemäisessä muodossa, helposti imeytyviä ja hyvänmakuisia.

Myöskin Suomen urheiluliitto on hyväksynyt tuotteet ja tutkinut ne omissa laboratorioissaan.

Samoin tuotteet testataan riippumattoman laboratorion TUV:n toimesta, joten laatu on turvallista käyttää.

Lisätietoa saat suoraan minulta ja voit toki kysyä myös tarjousta tuotteista.


Huolehditaan hyvinvoinnistamme ja mukavaa syksyä!0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page